Uspešna misija „Stardust-NExT“ – slike pristižu

Stardust-NExT spacecraft

Nakon dugog putovanja po Sunčevom sistemu i uspešno odrađenog prethodnog zadatka, misija „Stardust-NExT“ je uspešno završila svoj drugi i ujedno poslednji zadatak. Lansirana je 1999. godine i od tada joj je ovo druga misija, iako nije bila planirana.

Letelica “Stardust” je ka Zemlji započela slanje slika komete Tempel 1 koje su fotografisane iz najveće moguće blizine. Detelji na površini komete Tempel 1 se lepo vide, a analize naučnika će biti objavljene naknadno.

Ovu kometu je 2005. godine posetila druga letelica “Deep Impact” i tada je ispaljen projektil težine 370 kg na površinu komete. Međutim, podignut je neočekivano veliki oblak prašine koji se nije spustio sve dok je letelica mogla da snimi krater. Tako da je ovo prilika da se dobiju, dugo očekivane, fotografije ovog kratera.

Pored fotografija, cilj je da se uzmu uzorci gasa i prašine oko komete i vrate na Zemlju zbog analize, kao što je već letelica “Stardust” uradila kada je u pitanju kometa Wild 2. Tom prilikom je prikupila uzorke gasa i prašine, a zatim se vratila i spustila kapsulu sa uzorcima na Zemlju, uspešno i nastavila put ka Tempel 1. Takođe je potrebno analizirati kroz kakve promene je prošla kometa Tempel 1, nakon svog obilaženja oko Sunca nakon 2005. godine.

Poznato je da Sunce zagreva komete koje se nađu u njihovoj blizini i tom prilikom dramatično menjaju njenu površinu i sastav. Na ovaj način, vremenom, komete mogu i da nestanu, odnosno budu uništene Sunčevom energijom.

Očekivanja su velika. Smatra se da bi ova misija mogla dati odgovore na mnoge nedoumice kada su u pitanju komete.

Ovo je za sada najbolja fotografija. Ukoliko bude još dobrih fotografija biće ubačene pored ove:

Kometa Tempel 1 - Foto: NASA (klik na sliku)

Ova slika je nastala 42 sata pre susreta sa kometom, kada je letelica “Stardust” bila udaljena preko 400 000 km:

Tempel 1 - 42 sata pre susreta - Foto: NASA

Ostale slike pogledati OVDE!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s