“Dawn” se budi – cilj Vesta i Ceres

Misija “Dawn” ima za cilj da se približi određenim objektima u asteroidnom pojasu. U pitanju su Vesta (asteroid) i Ceres (patuljasta planeta). Lansirana je 27. septembra 2007. godine.

Nakon mirovanja od šest meseci kamere na letelici Dawn su ponovo uključene. Instrumenti su budni i za sada sve funkcioniše prema očekivanjima. Proba uspešna. Testovi su obavljeni od strene Max Planck instituta za istraživanje Sunčevog sistema, u Nemačkoj. Tastovi su obuhvatili detaljanu proveru mehaničkih i električnih komponenti.

Letelica će prići u junu prići Vesti, a najbliže rastojanje biće 200 km od površine  i tada će početi sa prikupljanjem naučnih podatka. Posebno je zanimljiv ogroman krater koji ima prečnik 460 km i dubinu od 13 km. Pretpostavlja se da je to posledica sudara Veste i tela sličnog njoj. Takođe, letelica će pokušati da tokom orbitiranja oko Veste potraži njegove prirodne satelite, za koje se pretpostavlja da postoje.

Ceres i Vesta - Foto: NASA-HST

Njihova lokacija u Sunčevom sistemu, odnosno asteroidni pojas između Marsa i Jupitera:

Asteroidni pojas - Foto: NASA

Kamere ne letelici su nemačke proizvodnje. Snimaće na talasnim dužinama koje će dati pravu boju Veste, kao i odrediti sastav i fizičke osobine površinskog sloja. Takođe, pomoći će u daljem usmeravanju letelice i pripremi za susret sa Vestom. Još o opremi pogledajte OVDE.

Do sada jedine slike koje možemo videti od ovih tela su Hablove slike koje su veoma loše i vidi se tek nešto više od bledih nebeskih tela bez mnogo detalja (slika iznad). Ova misija će nam dati slike neuporedivo boljeg kvaliteta i iz velike blizine.

Putanja - Foto: NASA

Nakon orbitiranja oko Veste, letelica Dawn će u julu 2012. godine nastaviti svoj put ka Ceresu. Planirano je da na svoje drugo odredište stigne februara 2015. godine.

Zvanični sajt misije je: http://dawn.jpl.nasa.gov

Pogledajte NASA-in kalendar posvećen ovoj misiji, u PDF formatu:  KALENDAR

Sledi slika sa testiranja kamere sa koje se vidi da je sve u redu:

Provera kamere - Foto: NASA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s