Tamna energija postoji 99,996%

Tamna energija, misteriozna kosmička sila za koju se misli da je gorivo koje pokreće ubrzanu ekspanziju univerzuma, je stvarna, sudeći po najnovijem otkriću naučnika iz Velike Britanije i Nemačke.

Nakon dvogodišnje studije, naučnici sa Univerziteta u Portsmutu i Univerziteta u Minhenu, zaključili su da su šanse za postojanje tamne energije 99,996 odsto.

To je isti nivo sigurnosti naučnika kao i kada je ovogodišnje otkrivanje Higsovog bozona bilo u pitanju.

Iako su teoriju da tamna energija stoji iza sve bržeg širenja svemira prihvatili brojni naučnici širom sveta, postoje i skeptici koji veruju da je u pitanju iluzija izazvana relativnim kretanjem zemlje u odnosu na ostatak univerzuma.

A pojedini veruju i da je nepoznavanje sila gravitacije odgovornije za ovo nego tamna energija. „Tamna energija je jedna od najvećih naučnih misterija našeg vremena, tako da nije začuđujuće da veliki broj istraživača sumnja u njeno postojanje. Međutim, zahvaljujući našem radu sve smo sigurniji da ova egzotična komponenta svemira postoji – iako još ne znamo od čega se sastoji“, izjavio je Bob Nikol sa Univerziteta u Prtsmutu.

Naučnici smatraju da tamna energija čini 73 odsto kosmosa dok nešto manje misteriozna tamna materija čini 23 odsto. Ostatak univerzuma čine sve ostale planete, zvezde i gasovi.

Foto: FreeDigitalPhotos.net

——————————–

Izvor:

3 thoughts on “Tamna energija postoji 99,996%

Leave a comment