First light dobsona

Nakon jučerašnje prve probe novog teleskopa SW 250/1200 na dobsonovoj montaži utisciIMG_20180821_171035 su i dalje veoma pozitivni.

Prva stvar koja me je pozitivno iznenadila je da je teleskop bio skoro pa idealno kolimiran. Proverili smo to tako što smo na poklopcu za 1,25″ u centru izbušili rupicu od 2 mm i proverili ogledala kroz nju i sve je bilo gde i kako treba. Neverovatno je to jer sam bio ubeđen da če teleskop ovih dimenzija biti raskolimiran u velikoj meri…ali srećom prevario sam se. A da sam se prevario uverio sam se i kada sam teleskop uperio u zvezde.

Ali mesečina…nismo se setili nje u želji da probamo teleskop…

Nije bilo od velike pomoći to što smo teleskop odvezli 25 km od grada jer je mesečina bila jaka i teleskop sa f brojem od 4,7 kao što je ovaj tada bude skoro neupotrebljiv. I pored toga pronašli smo nekoliko zvezdanih jata iako je nebo bilo skoro pa belo od mesečine, dok smo posmatranje galaksija i maglina ostavili za noći bez mesečine.

Uperili smo teleskop u Mars i na uvećeanju od 120x bio sam više nego zadovoljan. Nakon toga smo na istom uvećanju posmatrali Saturn i jasno se videla Kasinijeva pukotina, pa čak i detalji u atmosferi i ako uzmemo u obzir da su i Satrun i Mars bili prividno blizu Meseca ispalo je ok.

Pokušaj da pronađemo kometu 21P/Giacobini–Zinner na takvoj mesečini je propao, ali ćemo uskoroti probati ponovo.

Samo jedan pogled na Mesec ovim teleskopom bez filtera nas je naterao da se sudaramo oko teleskopa skoro 5 minuta dok nismo ponovo progledali. 🙂

Dakle, ne dolazi u obzir posmatranje Meseca ovim teleskopom bez odgovarajućih filtera jer možete oštetiti vid.

S obzirom da je već bila ponoć, a Mesec nije bio ni blizu zapadnog horizonta završili smo posmatranje.

 

Leave a comment