Najlepša konjukcija planeta je naravno konjukcija najsjajnijih planeta Venere i Jupitera.

Saturn

Saturn – Izvor: NASA

Ova konjukcija se dešava u proseku jednom godišnje, ali ćemo ove godine imati više sreće pa ćemo moći da ih vidimo dva puta za godinu dana. Drugi put će se desiti 24. novembra 2019. godine, ali tada na večernjem nebu.

Prva konjukcija Venere i Jupitera desiće se 22. januara u jutarnjim satima pre izlaska Sunca. Tog jutra će Sunce izaći u 6 sati i 59 minuta, ali će već 30-ak minuta pre njegovog izlaska biti teško za posmatranje konjukcije zbog Sunčevog sve jačeg sjaja.

konjukcija jupiret venera

Jutarnja konjukcija Jupitera i Venere 22. januara 2019. godine – foto: Stellarium

Konjukciju ćete moći posmatrati nakon 4h pa sve do 6:30. Ukoliko budete imali sreće možete videti i Saturn, ali verovatno će biti teško vidljiv jer se pojavljuje iznad istočnog horizonta nakon 6h sa magnidutom od 0,54…dakle ne tako sjajan.

Jupiter-impact

foto: Sauveur Pedranghelu

Ove dve planete se često susreću na sličnom mestu na nebu i to blizu zvezde Antares. Naravno, ovi objekti nisu blizu jedan drugog već nama samo tako izgleda prividno kada ih posmatramo sa Zemlje. Jupiter je udaljen od Sunca 778 miliona km, a Venera oko 108 miliona km. Zvezda Antares je udaljena oko 600 svetlosnih godina od nas- na slici sjajna zvezda desno od Venere i Jupitera.

Antares je sjajna zvezda koja se nalazi u sazvažđu Škorpija (Scorpuis), koje je inače jedno od većih sazvežđa na nebu. Ova zvezda je crvene boje pa je ljudi često pomešaju sa planetom Mars (Crvenom planetom), a za to je kriv i njen položaj na nebu koji se nalazi blizu ravni ekliptike po kojoj se prividno kreću Sunce i ostale planete. Položaj Antaresa je nešto južnije od ove ravni.

Više o Antaresu možete pročitati >>>> OVDE.

Jupiter i Venera će se nalaziti u sazvežđu Zmijonoša (onog što ne postoji u horoskopima kao znak), dok će Saturn biti u sazvežđu Strelac. Naravno zvezda Antares je najsjajnija Zvezda u sazvežđu Škorpija.

Magnitude: Venera -4.41; Jupiter – 1.84; Antares 1.05; Saturna 0.54.

planet-size-pollux-sun-betelgeuse-antares

Sunce u odnosu na Antares

Na slici iznad su uporedne veličine nekih zvezda gde se vidi koliko je Sunce minijaturna zvezda u odnosu na Betelgez i Antares.