Ne, na žalost, nisam ja u pitanju! 😉

Nebojša Jovanović iz Novog Sada uplatio komercijalni let za oktobar 2012. godine

Svemirski brod „Virdžin galaktika” (Foto Virdžin galaktik)

Ako sve bude bilo kako je ugovoreno, Nebojša Jovanović (33) iz Novog Sada biće prvi Srbin koji će imati priliku da leti u svemir. Naime, on je krajem 2009. godine rezervisao kartu u kompaniji „Virdžin galaktik” za komercijalni let u svemir koji će biti organizovan u oktobru 2012. Godinama je, kako kaže, pratio rad i razvoj ove kompanije, a osnovni motiv za prijavljivanje je želja za nesvakidašnjom avanturom koja će ukupno koštati 200.000 dolara.

– Avans sam uplatio odmah po prijavi, a tokom 2011. godine će biti uplaćen i ostatak novca uz pomoć različitih sponzora. Drugih posebnih zahteva, osim blagovremenog uplaćivanja novca, nije bilo – kaže Jovanović za „Politiku”.

Glavni uslov je, ipak, psihička stabilnost i fizičko zdravlje.

– Organizatori su mi preporučili da se „lagano” hranim, jer prekomerna težina može biti otežavajuća okolnost. Tokom poslednjih nekoliko meseci izbegavam tešku hranu. Savetuje se dosta ribe, voća i povrća u ishrani. Svi potencijalni putnici koji imaju amalgamske plombe moraće da ih zamene kompozitnim – objašnjava naš sagovornik.

Prvog srpskog putnika u kosmos, inače direktora privatne informatičke firme iz Novog Sada, u junu očekuje fizičko i psihološko testiranje u Nevadi.

– Rečeno mi je da će testovi biti izuzetno zahtevni. Nedavno sam obavešten da će se, zbog velikog broja prijavljenih putnika, testiranje obaviti na manjem zatvorenom poligonu. Svi kandidati za putovanje proći će program priprema i različitih simulacija, kao i testove opterećenja – objašnjava Nebojša dodajući da inače uživa u putovanjima i da često posećuje zemlje u raznim krajevima sveta.

Za ovo komercijalno putovanje u svemir, koje bi trebalo da traje oko šest sati do sada se prijavilo oko 150.000 osoba iz celog sveta, a prvi let je planiran za proleće 2011. godine. Zbog ekonomske krize, kompanija je najavila popust, pa postoji mogućnost da će cena karte biti umanjena za trideset odsto.

B. Mališ
objavljeno: 31.12.2010.