Prvi srbin u Svemiru

Ne, na žalost, nisam ja u pitanju! 😉

Nebojša Jovanović iz Novog Sada uplatio komercijalni let za oktobar 2012. godine

Svemirski brod „Virdžin galaktika” (Foto Virdžin galaktik)

Ako sve bude bilo kako je ugovoreno, Nebojša Jovanović (33) iz Novog Sada biće prvi Srbin koji će imati priliku da leti u svemir. Naime, on je krajem 2009. godine rezervisao kartu u kompaniji „Virdžin galaktik” za komercijalni let u svemir koji će biti organizovan u oktobru 2012. Godinama je, kako kaže, pratio rad i razvoj ove kompanije, a osnovni motiv za prijavljivanje je želja za nesvakidašnjom avanturom koja će ukupno koštati 200.000 dolara.

– Avans sam uplatio odmah po prijavi, a tokom 2011. godine će biti uplaćen i ostatak novca uz pomoć različitih sponzora. Drugih posebnih zahteva, osim blagovremenog uplaćivanja novca, nije bilo – kaže Jovanović za „Politiku”.

Glavni uslov je, ipak, psihička stabilnost i fizičko zdravlje.

– Organizatori su mi preporučili da se „lagano” hranim, jer prekomerna težina može biti otežavajuća okolnost. Tokom poslednjih nekoliko meseci izbegavam tešku hranu. Savetuje se dosta ribe, voća i povrća u ishrani. Svi potencijalni putnici koji imaju amalgamske plombe moraće da ih zamene kompozitnim – objašnjava naš sagovornik.

Prvog srpskog putnika u kosmos, inače direktora privatne informatičke firme iz Novog Sada, u junu očekuje fizičko i psihološko testiranje u Nevadi.

– Rečeno mi je da će testovi biti izuzetno zahtevni. Nedavno sam obavešten da će se, zbog velikog broja prijavljenih putnika, testiranje obaviti na manjem zatvorenom poligonu. Svi kandidati za putovanje proći će program priprema i različitih simulacija, kao i testove opterećenja – objašnjava Nebojša dodajući da inače uživa u putovanjima i da često posećuje zemlje u raznim krajevima sveta.

Za ovo komercijalno putovanje u svemir, koje bi trebalo da traje oko šest sati do sada se prijavilo oko 150.000 osoba iz celog sveta, a prvi let je planiran za proleće 2011. godine. Zbog ekonomske krize, kompanija je najavila popust, pa postoji mogućnost da će cena karte biti umanjena za trideset odsto.

B. Mališ
objavljeno: 31.12.2010.

4 thoughts on “Prvi srbin u Svemiru

  1. slavica

    U svakom vremenskom razdoblju postojali su pioniri putnici. To je bilo i kad su otkrivani novi kontinenti, novi krajevi gde ljudska noga nije kročila pa to vreme se i sad ponavlja. Samo mi je žao što je samo pristupačno privilegovanim ljudima koji imaju novac. A novac je najveće zlo koje se desilo našoj civilizaciji.Ja sam za to da se novac ukine i da svako ima u skladu sa osnovnim potrebama, što znači, hranu, vodu,odeću i krov nad glavom a sve ostalo je nadgradnja.Koristim priliku da svim korisnicima ovog portala čestitam novu 2011 godinu i da sve buduće godine dočekuju u sreći, zdravlju,i radosti u ljubavi prema lepoti života.

  2. Ne mogu ni da zamislim koji će to doživljaj da mu bude. Mada treba imati i 200.000 dolara na strani za tako nešto. Kada se penzionišem, možda će tada biti znatno pristupačnije! 😉 Za jedno 30-40 godina! 😉

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s