Dan planete Zemlje – 22. april

S obzirom da u proteklih godinu dana nije ništa značajno urađeno za očuvanje planete Zemlje, njenih ekosistema, medijuma životne sredine, gorućih globalnih problema i slično, tekst je isti kao i onaj poslednji o Danu planete Zemlje.

Dan planete Zemlje se obeležava 22. aprila. Ovaj datum su Ujedinjene Nacije odredile kao dan borbe protiv narušavanja životne sredine. Kao najveći praznik planete Zemlje trebao bi da utiče na sve države, a i pojedince da se uključe u globalnu akciju širanje ekološke svesti. Ove godine će se Dan planete Zemlje obeležiti po 42. put.

Širom sveta se političari utrkuju ko će da najavi obeležavanje ovog dana u svojoj zemlji, obećavaju bolje i čistije sutra, kamere u kadru hvataju njih i gomilu dece koja trčkaraju okolo i sakupljaju papiriće i slično i tako je dok se kamere ne isključe. Uvek se ispostavi da su govorili samo zbog birača. Ali zar nije i za druge stvari ista priča?

Veliki problem u našoj zemlji jeste voda. Ne postoji čisti rečni tok, skoro na svakoj reci postoji neka fabrika bez sistema za prečišćavanje otpadnih voda, sistemi za prečišćavanje pijaće vode su neispravni pa se o njima malo i govori. Niko ne reaguje.

Vazduh je na nekim mestima kancerogen, ali svi čekaju “sutra” pa da reše problem. Primena novih tehnologija je kod nas malo zakasnila i kasniće kako stvari stoje. Niko ne reaguje.

Kao čistimo deponije širom zemlje, a deponije gde god se okrenemo. Međutim, tu je već lokalno stanovništvo krivo i naravno nezaobilazne blage kaznene mere. Bez većih kazni nema čistijih medijuma životne sredine. Kaznene mere su broj jedan za uspešno širenje ekološke svesti, a nakon uvođenja istih može se početi sa edukacijom. Obrnut redosled neće doneti prave rezultate. Nažalost, jedino udar po džepu većinu natera na razmišljanje. Niko ne reaguje.

U Kopenhagenu se skupila “svetska elita” da rešava globalne ekološke probleme i očekivano nisu došli do dogovora. Znalo se da su ekonomski interesi značajniji za njih od zdrave životne sredine i zdravlja ljudi.

Dakle, ako čekamo na njih i njihov dogovor nećemo daleko dogurati. Ovde dolazi do izražaja individualnost. Ako svako od nekoliko milijardi ljudi započne svoju borbu za očuvanje životne sredine brzo će se videti pozitivni rezultati. Ne računam one najsiromašnije, jer oni i da žele nemaju čime da naruše životnu sredinu, ali to je druga tema.

Pa zamislite da prođe dan a da se na Zemlji ne baci jedna jedina plastična flaša van kontejnera? Nezamislivo zar ne? Isto je i sa drugim stvarima koji doprinose zagađenju, bilo da su mikro ili makro dimenzija.

Ja sam svoju individualnu borbu započeo pre mnogo godina.

U skorijoj budućnosti će i veliki zagađivači morati da popuste pod pritiskom, a neki od njih su već počeli.

Srećan Dan planete Zemlje! 

Zvanični sajt za Dan planete Zemlje je – Earth Day 2012

Vredi pogledati sedeći dokumentarac o planeti Zemlji – HOME i videti kakve predele ona poseduje i šta u stvari moramo čuvati. Ukoliko neće ovde da se pokrene video kliknite na  Watch on YouTube na sredini prozora i pogledajte ga direktno na Youtube:

Sa wikipedije:

U Januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. U dobu političkog aktivizma i studentskih protesta Dan Zemlje privlači mnoge reportere koji o tome izveštavaju. Senator Nelson prepušta organizaciju studentima i izabira Denis Hayesa za koordinadtora. Mnogi građani se priključuju i Dan Zemlje kao „praznik“ postaje veoma uspešan u Sjedinjenim Američkim Državama.

Uz to senator Nelson proklamira 1971. treću sedmicu u aprilu kao „Sedmicu Zemlje“, koja postaje nacionalni događaj. U sijenci Dana Zemlje 1971. američki kongres usvaja većinu zakona za zaštitu životne sredine.

Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je sudjelovao velik broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

Na prijedlog bolivijske vlade 2009. godine Opća skupština Ujedinjenih naroda je 22. april proglasila međunarodnim Danom planete Zemlje. [1][2]

„Neka budu samo mirni i veseli Dani Zemlje u budućnosti za naš lijepi vasionski brod Zemlja koji nastavlja da se okreće i kruži u hladnoj vasioni sa njegovim toplim i lomljivim tovarom vedrog života.“ –Sekretar Ujedinjenih Nacija, U Thant 21. mart 1971

One thought on “Dan planete Zemlje – 22. april

  1. Pingback: 22.april – Dan planete Zemlje « Lebane

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s