Galaksija Andromeda je najbliža galaksija Mlečnom Putu (našoj galaksiji), a približna udaljenost iznosi 2,2 miliona svetlosnih godina (s.g.).
Na našem nebu je vidljiva upravo u istoimenom sazvežđu Andromeda koje spada u tipična jesenja sazvežđa.

Galaksija Andromeda se može videti i golim okom pri povoljnim posmatračkim uslovima (kada nema puno smoga, svetlostnog zagađenja…) i ujedno predstavlja najudaljeniji objekat u Svemiru koji možemo uočiti golim okom.
Ona je i jedan od članova naše Lokalne grupe galaksije u koju spadaju, pred Mlečnog puta i nje, još 30-ak manjih galaksija, od kojih se ističe galaksija Trougao.
Andromeda je veća od naše galaksije i ujedno je najveća galaksija u Lokalnom jatu. Prečnik joj iznosi preko 150 000 s.g., dok je prečnik Mlečnog puta oko 100 000 s.g.
Oko nje kruže dve galaksije, koje su njeni stalni pratioci, a to su male eliptične galaksije M32 i M110.
Gledana golim okom Andromeda zauzima mnogo manji deo neba nego što je realno. Mi tada vidimo samo slabi sjaj njenog jezgra, a slično je i sa dvogledom samo mnogo jasnije, a pored toga se mogu uočiti i njeni pratioci.
Njen prividni prečnik na nebu je veći od punog Meseca.
U Mesijevom katalogu ima oznaki M31 i jedna je od najpopularnijih meta astrofotografa i svih ostalih ljubitelja astronomije.

Foto: Nasa