Galaksija Andromeda

Galaksija Andromeda je najbliža galaksija Mlečnom Putu (našoj galaksiji), a približna udaljenost iznosi 2,2 miliona svetlosnih godina (s.g.).
Na našem nebu je vidljiva upravo u istoimenom sazvežđu Andromeda koje spada u tipična jesenja sazvežđa.

Galaksija Andromeda se može videti i golim okom pri povoljnim posmatračkim uslovima (kada nema puno smoga, svetlostnog zagađenja…) i ujedno predstavlja najudaljeniji objekat u Svemiru koji možemo uočiti golim okom.
Ona je i jedan od članova naše Lokalne grupe galaksije u koju spadaju, pred Mlečnog puta i nje, još 30-ak manjih galaksija, od kojih se ističe galaksija Trougao.
Andromeda je veća od naše galaksije i ujedno je najveća galaksija u Lokalnom jatu. Prečnik joj iznosi preko 150 000 s.g., dok je prečnik Mlečnog puta oko 100 000 s.g.
Oko nje kruže dve galaksije, koje su njeni stalni pratioci, a to su male eliptične galaksije M32 i M110.
Gledana golim okom Andromeda zauzima mnogo manji deo neba nego što je realno. Mi tada vidimo samo slabi sjaj njenog jezgra, a slično je i sa dvogledom samo mnogo jasnije, a pored toga se mogu uočiti i njeni pratioci.
Njen prividni prečnik na nebu je veći od punog Meseca.
U Mesijevom katalogu ima oznaki M31 i jedna je od najpopularnijih meta astrofotografa i svih ostalih ljubitelja astronomije.

Foto: Nasa

7 thoughts on “Galaksija Andromeda

 1. mima

  Takodje zivim u delu u kojem je mracno… Znam da nadjem sazvedjza ali ne mogu nikako da nadjem andromenu.Nekad vidim sitnu tackicu ali nisam sigurna da li je to ona ili neka zvezda.Da li se andromeda bas tesko vidi na nebu? 🙂

  1. Teško se vidi, ali je ipak moguće sa tamnijih likacija, jer iako je magnitude oko 3.5 ona ipak spada u tamne objekte. Ukoliko želiš da budeš sigurna da posmatraš baš Andromedu uzmi neki dvogled i pogledaj. Ona se jasno razlikuje od zvezda i više liči na nekakvu mrljicu.

 2. Ivan

  ni ja nikako golim okom…prepoznam sazvezdje andromeda ali nema sanse da je uocim..cak i kad nema meseca..a inace zivim u delu gde je bas mracno

 3. mima

  Ja tek ucim sazvezdja 😀 ( to mi je bas zanimljivo) prvo sam ucila sazvedjza skroz na severu i to delimicno i znam.. 😀 ali idem redom 😀

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s