Zvezda Antares

Antares je sjajna zvezda koja se nalazi u sazvažđu Škorpija (Scorpuis), koje je inače jedno od većih sazvežđa na nebu. Ova zvezda je crvene boje pa je ljudi često pomešaju sa planetom Mars (Crvenom planetom), a za to je kriv i njen položaj na nebu koji se nalazi blizu ravni ekliptike po kojoj se prividno kreću Sunce i ostale planete. Položaj Antaresa je nešto južnije od ove ravni.
Nalazi se na udaljenosti od 600 svetlosnih godina od nas i po svojoj prividoj veličini je na 13. mestu od svih zvezda na našem nebu.

Sunce u odnosu na Antares


Anatares je ogromna zvezda i njene dimenzije otprilike izgledaju ovako: Kada bi se ova zvezda nalazila na mestu Sunca, u njoj bi se nalazile sve planete unutrašnjeh Sunčevog sistema, a njen spoljašnji prečnik bi se nalazio blizu Jupitera. Temperatura na njenoj površini iznosi oko 3450 stepeni celzijusovih i hladnija je od Sunca za 2500 stepeni celzijusovih. Njen sjaj (onaj pravi) je 12000 puta sjajniji od našeg sunca.
Poseduje sopstvenog pratioca, 5 magnitude, koji se teško zapaža zbog ogromnog sjaja Antaresa.
Nestabilna je zvezda, jer je na samom kraju svog života. Rezerve goriva (vodonika) ima još samo malo i kada njeno jezgro postane bogato gvožđem eksplodiraće kao supernova, a to se može desiti sada ili za hiljadu, a možda i za milion godina. Bio bi to prelep prizor na našem nebu.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s