Aktivnosti na Suncu

Struktura Sunca
Struktura Sunca

Na Suncu se, u određenom vremenskom intervalu, javljaju povećane aktivnosti koje prati povećana energetska aktivnost. Ove aktivnosti utiču na Zemlju, odnosno, njene procese, u i na njoj, kao i na živi svet. Sunce emituje razne vidove zračenja koje različito deluju na Zemlju i njen živi svet. Zračenja mogu biti: ultraljubičasto, infracrveno, X i gama zračenje, radio talasi…Kada se dogodi eksplozija na Suncu, mlaz izbačenih čestica bombarduje Zemlju i utiče na ljude i njihovo ponašanje, podstiče nervozu i negativno deluje na hronične bolesnike, pa i na zdrave osobe. Takodje, deluje i na elektronske uredjaje, što je bio slučaj pre nekoliko godina u blažem obliku (ne sećam se tačno koja je godina u pitanju).

Aktivnosti na Suncu potiču od:

Sunčeve pege su vrlo specifične polja na površini Sunca. Prvo se javljaju u manjem broju, a zatim u većem i zapažaju se kao manje rupe. Otkriveno je da ove pege ispoljavaju jako magnetno polje. Deluju tamne jer je njhova temperatura niža od okolne za nekih 1500-2000 stepeni celzijusovih. Nisu do kraja proučene.

Protuberance su vatreni jezičci koji se podižu iznad horizonta Sunca. To su crvenkasti oblaci gasovite materije. Dostižu visinu od nekoliko stotina hiljada kilometra iznad hromosfere. Ovi mlazevi usijanih gasova se najbolje vide kod pomračenja sunca zajedno sa sunčevom koronom. Traju nekoliko dana.

Protuberance na Suncu

Erupcije na Suncu su pojave koje liče na svetlosni bljesak koji traje nekoliko minuta. Dešava se obično iznad sunčevih pega i zrače najviše u rendgenskom i ultraljubičastom spektru. Tada dolazi do izbacivanja naelektrisanih čestica (protona) koji ogromnim brzinama (blizu svetlosne) putuju ka Zemlji i deluju na njenu atmosferu, a često i na samu Zemlju. Erupcije ispoljavaju periodičnost od 11 godina, a ovaj period je poznat kao „ciklus Sunčeve aktivnosti“. Sunčeve erupcije se manifestuju kao:

Polarna svetlost – prelepa svetlosna pojava na visini od 100km iznad površine Zemlje. Dešava se kada naelektrisane čestice pogode atmosferu.

Polarna svetlost

Magnetske bure – poremećaji u magnetosferi Zemlje, takodje nastali delovanjem naelektrisanih čestica sa Sunca. Prestaju tek nakon nekoliko dana.
Bure u jonosferi – javljaju se istovremeno sa magnetskim burama, a razlog već naslućujemo, naravno, naelektrisane čestice sa Sunca.
Sunčev vetar – pojava kod koje se javlja jako korpuskularno (čestično) zračenje elementarnih čestica. U blizini Zemlje dostiže brzinu od 1000 km/s.
Sve ovo govori da će bilo koja veća nestabilnost na Suncu biti razlog za zabrinutost. Po proceni naučnika Sunce bi trebalo da još dugo bude stabilno, pre nego što počne lagano da se pretvara u crvenog džina i proguta sve planete unutrašnjeg njegovog sistema i zagolica Jupiter. Ali to ce se dogoditi tek za nekih 5 milijardi godina…

Zanimljivosti – Rađanje Sunčevog sistema:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s