Posmatrajte online asteroid 2012 DA14

Nakon dužeg planiranja da odvezemo opremu van grada i posmatramo ovaj asteroid, meteorolozi su nas solidno razočarali. Vremenska prognoza za sutra (barem za nebo iznad nas) je razočaravajuća. Potpuno oblačno sa kišom i susnežicom. Mada, to ne bi izgledalo toliko loše da ne znamo da će iznad tih oblaka proleteti asteroid 2012 DA14 i da će biti dovoljno sjajan da ga možemo posmatrati našom amaterskom astronomskom opremom.

Ali ostaje nam da ga posmatramo online.

Za početak pogledajte animaciju od tri slike ovog asteroida koju su kreirali astronomi sa Remanzacco Observatory u Italiji:

foto: LCOGT/Faulkes

Asteroid 2012 DA14 je otkriven preko observatorije LaSagra u južnoj Španiji i on će 15. februara 2013. godine proći veoma blizu Zemlje i to tako blizu da će biti između Zemlje i geostacionarnih satelita koji se nalaze na visini od 35 800 km od ekvatora. Prečnik mu je 46 metara.

Procenjuje se da će u trenutku kada bude bio najbliži Zemlji njegova udaljenost od nas iznositi 0.000181 AJ, odnosno 27 100 km. Iako će ovaj susret proći bez problema, procenjuje se da će ovaj asteroid i dalje predstavljati pretnju. Procenjen je rizik od udara na 1:3230 u periodu 2020 – 2082. godine. Ono što je zanimljivo je i to da je procenjen broj ovakvih tela koji prolaze blizu Zemlje preko milion.

Više pročitajte >>>> ovde.

Klikom na sliku ispod otvorićete NASA-in dijagram kretanja ovog asteroida. Možete posmatrati njegovu putanju u prošlosti, kao i kako će ona izgledati u budućnosti u odnosu na planete unutrašnjeg Sunčevog sistema i samog Sunca:

Putanja asteroida 2012 DA14 - NASA
Putanja asteroida 2012 DA14 – NASA

Na sledećoj slici možete pogledati kako će se asteroid kretati kroz sazvežđa 15. februara (izvor):

NEAFlybyChart.ashx

Po ko zna koji put nam Virtual Telescope omogućava da posmatramo nebeske objekte online, pa nema razloga da tako ne bude i ovaj put. Nadamo se da će oni imati više sreće sa vremenskom prognozom.

Online prenos možete pratiti sutra uveče. Kliknite na sliku i otvotite prozor za Virtual Telescope’s WebTV:

Untitled

10 thoughts on “Posmatrajte online asteroid 2012 DA14

 1. Nikola P.

  Zelim da kupim teleskop i imam nekoliko pitanja;
  1.Koliko maksimalno uvelicanje moze da podnese teleskop (80mm socivo,zizna daljina 400mm)?
  2.Koliko uvelicanje donosi teleskop (80mm socivo,zizna daljina 400mm) sa okularom PL25 mm?
  3.Koliko uvelicanje donosi teleskop (80mm socivo,zizna daljina 400mm) sa okularom PL10 mm?
  4.Sta je to plavo socivo na teleskopu (da li to pomaze u uklanjanju hromatske aberacije)?

  1. Ne znam šta je plavo sočivo, a uvećanje dobiješ kada 400 podeliš sa 10 ili 25. Što se tiče uvećanja, s obzirnom da je prečnik primara 80 mm, uvećanja od 70-80x su neki maksimum. Mada je možda i to previše, jer slika neće biti stabilna, a pretpostavljam da je i montaža slabija.

 2. Da li postoji sajt na kome je svakog dana ili barem jednom nedeljno moguce posmatranje objekata (planete, zvezde, magline…) pomocu nekog on-line teleskopa?

  1. Postoji više sajtova, ali si uglavnom prenose samo one najzaniljivije događaje. Recimo – Virtual telescope i NASA.
   Znam da postoji jedan sajt koji vrlo često ima prenose uživo i manje zanimljivih događaja, ali ne mogu sad da se setim koji je sajt u pitanju. Ako se setim javiću.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s