Sazvežđe Lav

 

Screenshot_20190210-103936_Star Chart Infinite
Sazvežđe Lav – foto: Star Chart Infinite

Sazvežđe Lav je jedno od zodijačkih sazvežđa koje preseca ekliptika i po veličini zauzima 12. mesto na spisku najvećih sazvežđa. Pripada grupi prolećnih sazvežđa, ali možemo ga posmatrati i u februaru, dok recimo u martu i aprilu kulminira oko 22h. Ne treba propustiti priliku da se posmatra i preko leta. Sadrži veći broj galaksija koje mogu posmatrati astronomi amateri.

Najsjajnije zvezde u ovom sazvežđu su Regulus i Denebola, dok su ostale Algeiba, Aldhafera, Al Ashfar, Zosma, Alterf, Chertan…

lav.png
Sazvežđe Lav – foto: Stellarium

Sazvežđe Lav nije poznato po sjajnim zvezdama, ali zvezda Regulus ili alfa Lava spada u 25 najsjajnijih vidljivih na noćnom nebu i udaljena je od nas oko 78 miliona svetlosnih godina. Njegova magnituda iznosi 1.35 i pripada spektralnoj klasi B. Ovo je klasa plavobelih zvezda sa površinskom temperaturom od 15000 – 25000 K. Primer: Rigel u Orionu i Spika u Devici.

Više o klasifikaciji zvezda možete pročitati >>>> OVDE.

Regulus je u stvari trojni sistem koji se nalazi jako blizu ekliptike i samim tim je često zaklonjen Suncem. Najsjajnija komponenta ovog sistema je oko 140 puta sjajnija od Sunca i njena masa i prečnik su oko 3,5 puta veći od mase i prečnika Sunca. Ostatak ovog trojnog sistema čini dvojna zvezda koju čine narandžasti i crveni patuljak. Zanimljivo je da je ovom dvojnom sistemu potrebno 130 000 da obiđe oko glavne zvezde. (1)

Zvezda Denebola ili beta Lava se nalazi u repu Lava i njena magnituda iznosi 2.2, površinska temperatura oko 8500 K i udaljena  je od nas oko 126 svetlosnih godina. Ova zvezda je pripada grupi promenljivih, a promena sjaja je veoma mala i traje svega

img2006102204_GammaLEO
Zvezda Algieba- dvojna zvezda

nekoliko sati. Procenjena starost ove zvezde je manje od 400 miliona godina pa se lako zaključuje da je zvezda relativno mlada.

Oko Denebole postoji disk prašine sličan onom koji je nekada postajo oko Sunca pa se

može desiti da ova zvezda poseduje planetarni sistem, ali dokaza za to nema.

Zvezda Algieba ili gama Lava je zanimljiva dvojna zvezda koja se odlično vidi kao par narandžastih  džinova. Magnitude pojedih komponenata su 2.2 i 3.5.

Za amatere astronome u ovom sazvežđu postoje zanimljive mete – galaksije koje se mogu posmatrati malim astronomskim teleskopima.

stellarium-010.png
Leo Triplet – foto: Stellarium

Popularni Leo Triplet je skup od tri nezavisne galaksije koje mogu da stanu u vidno polje okulara tako da se mogu posmatrati zajedno što je prava poslastica za amatere. Posmatrao sam ih pomoću starog teleskopa SW 150/750 i izgledalo je odlično, a uskoro nameravam da uperim novi dobson 250/1200 i siguran sam da će doživljaj biti poseban.

Leo-Triplet-wikisky
Leo Triplet u istom vidnom polju

Ovaj triplet čine galkasije M65, M66 i galaksija NGC 3628 koja je okrenuta bočno u odnosu na nas. Magnitude im iznose: M65 – 9.3, M66 – 8.9 i NGC 3628 – 9.5.

Ovaj skup galaskija se nalazi ispod zvezde Chertan, dok se desno od njega nalazi još jedan zanimljiv skup galaksija pod imenom grupa M96 koja se sastoji od najmanje 10 galaksija koje su identifikovane da pripadaju grupi, ali nama su zanimljive samo tri koje možemo posmatrati malim amaterskim instrumentima. To su galaksije M95, M96 i M105. One su manjeg sjaja od galasija Leo tripleta sa magnitudom oko 10, dok je magnnituda M95 oko 11.

Grupa M96 se nalazi ispod zvezde k Leo koja se nalazi na otprilike 1/3 linije koja spaja zvezde Chertan i Regulus.

M105 je eliprična galaksija i sa galaksijama NGC 3384 i NGC 3389 čini zanimljiv trougao. Vidi sliku ispod.

m105.png
Galaksije M95, M96 i M105 – foto: Stellarium

Pored ovih galaksija ne treba propustiti da vidite i prečkastu spiralnu galaksiju NGC 2903 koja se nalazi u blizini zvezde Algenubi u glavi Lava. Udaljena je od nas oko 25 miliona svetlosnih godina i ima magnitudu oko 9.

Kako na nebu pronaći sazvežđe Lav?

Svaki ljubitelj astronomije na nebu može pronaći sazvežđe Veliki Medved. Kada ugledate ovo sazvežđe veliki deo posla je završen. Ispod sazvežđe Veliki Medved se nalazi neupadljivo sazvežđe mali Lav, a odmah ispod njega i sazvežđe Lav, ali lakše je to videti na slici:

stellarium-007.png
Veliki Medved – mali Lav – Lav (foto: Stellarium)

Evo i putanje komete C/2018 Y1 (Iwamoto) kroz sazvežđe Lav:

Iwamoto-Feb7_16-UT-FINAL

(1) – Vasiona – Velika ilustrovana enciklopedija 2008. god.

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s