Merkur 27. februara u istočnoj elongaciji

Merkur je najskrivenija planeta u našem Sunčevom sistemu. Skriva ga Sunčeva svetlost jer je najbliža planeta našoj zvezdi. Međutim, na svojoj izrazito eliptičnoj putanji oko Sunca njihova međusobna udaljenost se menja pa određen broj dana u godini ga možemo posmatrati pre izlaska ili nakon zalaska Sunca kratko vreme…oko pola sata.

merkur.png
Merkur u istočnoj elongaciji 27. februara – foto: Stellarium

Najpovoljnije vreme je kada je u maksimalnoj istočnoj ili zapadnoj elongaciji. Kada je Merkur u istočnoj elongaciji kao što će biti slučaj 27. februara moći ćemo da ga posmatramo nakon zalaska Sunca, a kada je u zapadnoj elongaciji Merkur je u povoljnom polažaju za posmatranje u jutarnjim satima pre izlaska Sunca.

Elongacija je ugaono rastojanje između neke planete i Sunca gledano sa Zemlje, a slikovito to izgleda ovako:

112018585712920642353

Merkur se upravo sada polako približava spoljnoj ivici svoje orbite i 27. februara će biti u istočnoj elongaciji od 18°1′, a inače se Merkurova elongacija kreće od 17°30′ do 27°45′. Ovaj raspon elongacije dugujemo Merkurovoj veoma izduženoj orbiti.

Tog dana Merkur izlazi u 06:51 a zalazi u 18:46, dok Sunce izlazi u 06:13 a zalazi u 17:17. Naravno, Merkur neće biti vidljiv istog trenutka nakon zalaska Sunca već ćemo morati da sačekamo otprilike 15-20 minuta.

Magnituda merkura će iznositi -0,4 i nalaziće se u sazvežđu Ribe. Iznad Merkura u sazvežđu Ovan nalaziće se i planeta Mars sa magnitudom od 1,17, dakle ne tako sjajana i upadljiva kao prošle godine kada je dostigao magnitudu od -2,7.

Na slici ispod su prikazane ovogodišnje Merkurove elongacije:

2019-02-10_172128

I elongacija Venere je ograničena na 45° do 47° jer je i ona unutrašnja planeta. Ostale spoljašnje planete mogu imati bilo koju elongaciju. Elongacija od 0° naziva se konjukcija, od 180° je opozicija, a od 90° kvadratura.

elongacija1
Elongacija – foto: wikipedia

 

Uvek je dobro isporistiti priliku za fotografisanje i posmatranje planete Merkur jer nismo često u mogućnosti da je posmatramo.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s