Venera i Saturn prividno udaljeni samo 1 stepen

U ponedeljak 18. februara pre izlaska Sunca desiće se konjukcija Venere i Saturna. Sjajna Venera sa magnitudom od -4.2 biće prividno udaljena od Saturna magnitude 0.6 gledano sa Zemlje svega 1.1 stepen. Na primer prečnik punog Meseca na nebu je oko 0,5 stepeni.
Ove dve planete su vidljive golim okom, ali ako imate dvogled ili mali teleskop sa širokougaonim okularima možete ove dve planete smestiti u vidno polje okulara i uživati u posmatranju i fotografisanju.

venera saturn
Prividan susret Venere i Jupitera – foto: Stellarium

Planete će biti u sazvežđu Strelac, dok će na istoj strani neba biti i Jupiter ali u sazvežđu Zmijonoša sa magnitudom od -2.

Veći broj sjajnih planeta je na jutarnjem nebu, ali ne treba zaboraviti Merkur i Mars na večernjem nebu, a o tome više možete pročitati >>>> OVDE.

Najbolje vreme za posmatranje jutarnjih planeta trenutno je između 05:20 i 05:50. Pre toga će biti nisko na nebu ili ispod horizonta, a nakon toga će Sunčev sjaj praviti problema.

Pored Jupitera će se jasno videti crvenkasto narandžasta zvezda Antares, najsjajnija zvezda u sazvežđu Škorpija u čijoj blizini se nalazei dva zbijena zvezdana jata vidljivih pomoću dvogleda M4 tik pored nje i M80 malo dalje, a tačne lokacije pogledajte na slici ispod:

Screenshot_20190217-170647_SkySafari
Zvezdana jata M4 i M80 pored zvezde Antares -foto: app SkySafari

Zvezda Antares se nalazi se na udaljenosti od 600 svetlosnih godina od nas i po svojoj prividoj veličini je na 13. mestu od svih zvezda na našem nebu.

Anatares je ogromna zvezda i njene dimenzije otprilike izgledaju ovako: Kada bi se ova zvezda nalazila na mestu Sunca, u njoj bi se nalazile sve planete unutrašnjeh Sunčevog sistema, a njen spoljašnji prečnik bi se nalazio blizu Jupitera. Temperatura na njenoj površini iznosi oko 3450 stepeni celzijusovih i hladnija je od Sunca za 2500 stepeni celzijusovih. Njen sjaj (onaj pravi) je 12000 puta sjajniji od našeg Sunca.
Poseduje sopstvenog pratioca 5. magnitude koji se teško zapaža zbog ogromnog sjaja Antaresa.

planet-size-pollux-sun-betelgeuse-antares
Sunce u odnosu na Antares

Nestabilna je zvezda, jer je na samom kraju svog života. Rezerve goriva (vodonika) ima još samo malo i kada njeno jezgro postane bogato gvožđem eksplodiraće kao supernova, a to se može desiti sada ili za hiljadu, a možda i za milion godina. Bio bi to prelep prizor na našem nebu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s