Kako bi mogla da izgleda astronomska opservatorija u Kruševcu?

Članovi AU “Eureka” aktivno rade na polju promocije astronomije u Kruševcu, ali i u pravcu ostvarivanja jednog od svojih najvećih ciljeva, a to je izgradnja astronomske opservatorije. U tom cilju smo u saradnji sa projektnim birom građevinske firme “Vlasinac IGDA” napravili skice kako bi opservatorija u Kruševcu mogla da izgleda.

Početna ideja je bila da se samo nabavi kupola u kojoj bi bio smešten teleskop sa svom pratećom opremom. Problem sa kojim smo se suočili bila je bezbednost same opreme, ali i problem prostora, jer kupola koju smo imali u vidu je prečnika osnove 2,5 m i ne može primiti više od tri osobe (ista kupola koja je nabavljena za potrebe opservatorije u Nišu). Zbog toga smo krenuli sa idejom da se napravi mali centar u kome bi postojali uslovi da se organizuju i javna predavanja iz astronomije, ali i aktivnosti iz drugih oblasti nauke, kao i organizacija treninga, obuka i rada sa mladim talentima. Zgrada ima osnovu 20m × 12m u kojoj bi postojale dve učionice za rad, kancelarija sa ostavom, WC i stepenište za izlaz na krov. Na krovu zgrade bila bi postavljena kupola u kojoj bi bio teleskop sa pratećom opremom (kompjuterom i kamerom), dok bi ostala površina krova mogla da se iskoristi za organizaciju aktivnosti iz astronomije na otvorenom, večernjih predavanja pod otvorenim nebom tokom leta, kao i za realizaciju eksperimenata (primer iz oblasti solarne energetike sa solarnim panelima).

U pozadini je stavljena fotografija Bagdale, mesto gde se nalazi streljana, odakle su članovi AU “Eureka” prethodnih godina organizovali javna posmatranja. Objekat bi mogao da se prilagodi i za bilo koji drugi teren. Izgradnja ovakvog objekta bi bio odličan dodatak turističkom, kulturnom i obrazovnom sadržaju našeg grada.

Ideja jeste odlična, ali je i prilično zahtevna u finansijskom smislu (tačnu cifru ne znamo, ali može se napraviti projekat za izgradnju navedenog objekta). Zahvalni smo građevinskoj firmi “Vlasinac IGDA” koji su nam pomogli da našu viziju pretočimo u fotografiju i nešto opipljivije. Sada nam predstoji naporan rad da to pretvorimo u realnost. U nastavku možete pogledati fotografije opservatorije koje su napravljene.

izvor: AD Eureka

4 thoughts on “Kako bi mogla da izgleda astronomska opservatorija u Kruševcu?

 1. Casini1

  Licno, mislim da nema nista od toga. Pare su veeliki problem. A cak i da nije…lokacija je sporna. Nedaleko od tog nesudjenog objekta je vec crkva u izgradnji. A sa tom crkvom i put sa pripadajucom rasvetom…Sa druge strane je celi grad koji isijava svetlo. Drugo, potencijalna urbanizacija tog kraja, u natednih deset godina, opet bi donela svetlost i probleme. Bolje naci neku drugu lokaciju, mozda sa druge strane bedema, gde je radio klub ,mada tu ceka ulica….

  Reply
  1. Predrag Agatonović Post author

   AD “Eureka” je verovatno najaktivnije astronomsko društvo kod nas i iskreno zaslužuju tu opservatoriju. Popularizacija nauke je kod nas stvarno iscrpan posao, a ova opservatorija bi im pomogla da i taj deo Srbije dobije bliže nebo.

   Reply
   1. metabolizam

    Nisam znao da Kruševac ima veoma aktivnu astronomsku zajednicu, izuzetno mi je drago što to čujem. To je moj rodni grad. 🙂 Voleo bih da se vratim dole, samo kada bi bilo posla za ovu moju struku… U svakom slučaju, ako bude neko posmatranje neba iz mog kraja, molio bih da pišete o tome, možda uspem i ja da se instaliram. 😀

    Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s