Vreme izlaska i zalaska planeta i njihov položaj na nebu

Nismo u mogućnosti da baš svakoga dana posmatramo zvezdano nebo. Nekada smo sprečeni zbog obaveza, nekada zbog oblaka, a nekada nas jednostavno mrzi da se udaljimo od gradskog svetlosnog zagađenja.

ig295_planets_solarsystem_02

Položaji zvezda, maglina i galaksija se skoro i ne menjaju u toku jednog prosečnog ljudskog života i kada se položaji takvih objekata jednom zapamte uvek ćete ih pronaći na istom mestu u svom sazvežđu. Međutim, položaji planeta i njihovih prirodnih satelita, kometa i asteroida se menjaju svakog dana.

Na našem nebu planete koje su nam bliže brže menjaju svoj položaj, dok udaljene planete to čine veoma sporo, a posebno Uran i Neptun…što je i logično.

Na sledećoj adresi možete izračunati kada na ćete na nekoj od planeta sunčevog sistema  slaviti svoj sledeći rođendan u odnosu da datum vašeg rođenja. Mala zanimljiva šala, ali tu možete videti i tabelu vremena revolucija i rotacija planeta.

YOUR AGE ON OTHER WORLDS

Da bi u svakom trenutku znali kada neka planeta izlazi ili zalazi ili na kom mestu u određenom sazvežđu se nalazi možete instalirati razne aplikacije na vašam telefonu, a ja često posećujem sajt timeanddate.com jer ima veoma veliki broj korisnih informacija. Klikom na sliku ispod odlazite na pomenuti sajt:

planets

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s