Objavljena je prva fotografija crne rupe

Već smo navikli decenijama unazad na razne umetničke vizije i animacije crnih rupablack-hole-photograph-EHT-artist-viewkako proždiru zvezde koje se nađu u njihovoj blizini. Animirani crni krug koji luta međuzvezdanim prostorom i hrani se materijom koja mu se nađe u blizini. Sve to izgleda previše dramatično i istovremeno prelepo i nezamislivo silovito i strašno.

Međutim, došao je i taj dugo očekivani trenutak kada su astronomi uspeli da direktno snime položaj crne rupe. Jutros je Dennis Overbye iz New York Times-a najavio da će u toku današnjeg dana biti objavljena nestrpljivo čekana prva fotografija crne rupe i tako je i bilo.

Oko 15h astronomi sa Event Horizon Telescope su objavili fotografiju koja je za sada najčvršći dokaz postojanja crnih rupa. Konkretno, ova snimljena crna rupa se nalazi u velikoj eliptičnoj galaksiji koja u Mesijeovom katalogu nosi oznaku M87, a u NGC katalogu- NGC 4486. Ova galaksija je vidljiva i kroz amaterske telekskope.

Crna rupa u galaksiji M87 ima masu od oko 6,5 milijardi masa Sunca, a na slici se vidi svetlost oko crne rupe koja je savijena zahvaljujući ogromnoj gravitaciji.

56707537_2146500382112374_3817825506342993920_n
Prva fotografija crne rupe u galaksiji M87 –  foto EHT Collaboration

Sa konferencije:

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s