BeogradEkološka taksa na električne i elektronske uređaje, baterije, otpadna ulja i azbest počeće da se naplaćuje od sutra, najavio je ministar Oliver Dulić.

“Namera je da se ta sredstva od ekoloških taksi preusmere za zaštitu životne sredine”, objasnio je ministar životne sredine i prostornog planiranja, dodavši da su te takse veoma važne i da postoje i u drugim zemljama.

Primena Uredbe odložena je pre desetak dana, kako bi privrednici imali vremena da se prilagode i organizaciono pripreme.

Dulić je rekao da se radi o elektronskom i električnom otpadu, o akumulatorima i baterijama, otpadnim uljima i azbestu.

“Ranije smo doneli sličnu uredbu koja je obuhvatala polovne gume. Planiramo da ove godine obuhvatimo i polovna vozila i da obuhvatimo i još neke, pre svega medicinski otpad. Dakle naša namera je da od tih taksi mi ta sredstva preusmerimo u projekte upravljanja otpadom“, objasnio je on.

Proizvođači: Nije baš tako kao što kaže ministar

Ministar Dulić najavio je da će proizvodi nakon uvođenja ekoloških taksi poskupeti za svega nekoliko procenata u odnosu na sadašnju cenu, međutim trgovci demantuju takvu računicu.

Finansijski direktor Alfaplama, proizvođača šporeta, Vene Zdravković kaže da će njihovi proizvodi poskupeti za oko 15 odsto. Zdravković je objasnio i kako to izgleda na primeru jednog od Alfaplamovih najprodavaniji šporeta.

Šporet je negde oko 15000din. On će koštati oko 17 000 nakon primene takse. Negde 14 posto povećanje. Sadašnji period je izazvao veću prodaju. Svi su napravili akcije tako da će u narednih par meseci verovatno doći do zastoja ali će generalno svako povećanje cena izaziva i zastoj u maloprodaju s obzirom na kupovnu moć“, objasnio je Zdravković.

Jedan od najvećih domaćih trgovinskih lanaca tehničke robe Tehnomarket još nije počeo da obračunava nove cene proizvoda, mada komercijalni direktor Miodrag Bijelić kaže da će cene biti povećane samo za novo uvezene proizvode

Za svu robu koja se uveze od 1. Aprila moraće da se plati ekološka taksa u određenim iznosima po kilogramu, koji su određeni od strane države. Za robu koja se trenutno nalazi u tehnomarketu cene nisu podignute. Problem je što kako bude nestajala roba sa zaliha tako će i eko taksa morati da bude uračuinata u cenu. S obzirom da su marže u radnjama male mi ćemo morati da podignemo za određeni procenat i naše cene“, rekao je Bjelić.

S obzirom na to da se ekološka taksa računa po kilogramu robe, Miodrag Bijelić kaže da će procenat poskupljenja biti više kod jeftiniji proizvoda nego kod skupljih jer su oni teži

„Težina LCD tv od 32 inča ili 81cm oni su mnogo lakši nego stari katodni. Prosečna težina je između 11 i 13kg i kod njih ce cena biti povećana za oko 1000din. Na stare katodne, čija je težina oko 25kg sigurno će do 2500 dinara biti skuplji u prodaji. Oni su mnogo teži i samim tim će se više odraziti eko taksa na njih“, objasnio je Bjelić.

Izvor:

http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2010&mm=03&dd=19&nav_id=418785