Izolovana antimaterija u CERN-u

Naučnici u CERN-u su uspeli da izoluju antimateriju na petinu sekunde, ali kako kažu to je sasvim dovoljno vremena za njeno proučavanje. Ovim su dokazali da mogu da antimateriju izoluju u laboratorijskim uslovima.

U prvim trenutcima nakon Velikog Praska postojala ista količina materije i antimanerije. Međutim, iz nekog razloga materija je preovladala i od nje je kasnije nastalo sve što vidimo u Svemiru. Odnosno, materija je dobila masu. Higsov bozon je po teoriji glavni krivac za to i zato je glavni cilj ovog eksperimenta otkrivanje ovog bozona.

Kako se navodi uspešno je izolovano 38 atoma antovodonika. Poznato je da protoni, elektroni, neutroni imaju svoje antičestice, odnosno antiprotone, pozitrone i slični. Međutim, ovo je prvi uspešan slučaj izolovanja atoma antimaterije.

I ranije je dobijen antivodonik, ali koji je u trenutku bio uništen u kontaktu sa materijom. Baš iz tog razloga ova petina sekunde su od neprocenjivog značaja za nauku.

2 thoughts on “Izolovana antimaterija u CERN-u

  1. Antivodonik, zasigurno gorivo bez alternative za intergalaktičke letove 🙂 Čukun-čukun unučići će ga uspešno koristiti, ukoliko mi prvo ne uništimo njihovu Zemlju… (Primedba o ekološkoj svesti nije na odmet, čak iako je off-topic :))))

  2. Značaj ovoga je u tome što je izolovan antivodonik, elementarne antičestice su i ranije korišćene npr. u akcleeratorima (LEP je sudarao elektrone i pozitrone)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s