9 thoughts on “Teleskop

 1. Nema na čemu, nadam se da sam malo pomogao.
  Pa da, tako ispada.
  Pošto nisam koristio montaže i meni je ova EQ3 dobra dok se savlada tehnika korišćenja i bržeg nalaženja objekta.

  PS
  Jesi li član AM foruma? Ako jesi, pod kojim si nikom?

  Pozdrav

 2. I ja sam razmišljao o 130/650 GoTo Reflektor- Međutim razlog što sam odustao jeste prečnik od 130 mm i to što ne volim GoTo montaže. Nezamenljiv je osećaj kada sam tražiš objekat.
  On jeste dobar za transport, ali ovaj od 150 mm nije toliko veći, a može se videti dosta više s njim – još jedan razlog.
  Nisam uzeo odmah sa EQ5 jer EQ3 ide u paketu sa ovim BD 150/750 i tada je cena 40 000.
  Da sam kupio posebno tubus i posebno EQ5 koštalo bi me 54 000, jer tada nema sniženja.
  E sad, pošto mi za astrofotografiju treba mnogo bolji fotoaparat od mog to je dodatan trošak, tako da sam se odlučio za početak da samo posmatram.
  Ovo sam nekako preživeo, ali da sam odmah kupio i neki DSLR fotoaparat i jaču montažu žena bi mi definitivno nanela teške telesne povrede u najboljem slučaju! 😉 😉

  Ipak za astrofotografiju je potrebno mnogo više posmatračkog iskustva od mog trenutnog.

  Ostalo se kupuje jedno po jedno.

  1. Ranko

   Znaci obrni-okreni 150/750 sa EQ3 (ako ne bude neki popust malo kasnije).
   A ono sa zenom je izgleda standard (i sa nama je isto)
   Hvala na odgovorima i pozdrav

   PS
   Posle kupovine – citanje na AM forumu i nova pitanja

 3. Ma taman posla, ne daviš nikog. Slobodno pitaj. Zato ovaj blog i postoji. Za razgovor o astronomiji i popularnoj nauci..
  Astronomijom se bavim skoro 15 godina, ali nisam posmatrao, osim kroz tuđe instrumente. Dvoglede ne računam, jer sa njima sam dosta pomatrao, ali nije to to. I ja sam skoro postavljao mnogo početničkih pitanja oko montaže, tako da sam pohvatao stvari. Nije neka nauka, ali treba dosta vežbe.

  U suštini najbitniji deo opreme je upravo montaža.

  Za ovaj njutn 150/750 EQ3 montaža je minimalna. Možeš da postaviš i motore, ali to će otežati posao. Vibracije će biti velike zbog opterećenja montaže, a recimo snimanje klipova biće veoma ograničeno. Tako da je tvoj zaključak tačan…otežano praćenje. Brzo ćeš da se iznerviraš.

  EQ5 ili je već nešto bolja i po meni je ona minimalna za astrofotografiju kod ovog teleskopa. A koliko se sećam ona je oko 35 hiljada, dok je EQ3 oko 28. EQ5 je za teleskop od 200 mm otprilike kao EQ3 za ovaj od 150 mm.

  Ja ću verovatno uskoro prodati svoju EQ3 montaži i dodati pare za EQ5.

  Što jača montaža, znači teža je i samom tim stabilnija slika. Tako da na teleskopu može da se natrpa mnogo opreme a da slika ostane mirna. To je i suština – što mirnija slika.
  Recima sa EQ3 na ovom teleskopu već na uvećanju od 150X pri traženju objekta slika “igra” i treba joj 5-6 sekundi da se smiri, a to je mnogo kada se posmatraju planete, jer one brzo prođu kroz vidno polje pa onda ponovo štelovnje i ponovo vibracije.

  Skoro sam bio do jednog astronoma i video njegovu EQ6 montažu. Ludilo. Imam osećaj da mogu da je šutiram a da će slika u teleskopu ostati mirna. Ali ona je preko 100 hiljada.
  Skup hobi.

  Pozdrav

  1. Ranko

   Ako ti ne dosadjujem OK
   Da li mi mozes reci zasto nisi odmah kupio 150/750 sa EQ5 i da li je ovaj 130/650 GoTo Reflektor od 45K isplativa kupovina?

 4. Da, baš tamo.
  Teleskop je najbolji za te pare. Montaža koja ide uz njega je malo slabija, ali za vizuelna posmatranja je sasvim dobra. Ukoliko se odlučiš za neki skuplji, mogu da preporučim.

  Teleskop od 150mm je dobar za transport i može mnooogo toga da se vidi, ali se sa onim od 200mm nebo se jednostavno otvara. Međutim ako si početnik, onda je 200mm previše.

  Zbog odnosa f/5 kod ovog teleskopa, skuplja dosta svetlosti pa je dobar za deep sky objekte. Takođe, potreban mu je veći mrak od recimo onih sa f/8.

  Oprema koja ide uz njega, a koja je u tekstu (izveštaju sa posmatranja) je takođe zadovoljavajuća. Okulari nisu skupi i mogu se kasnije dokupiti, zavisno od potreba. Moja preporuka je da se uz teleskop obavezno kupi laserski kolimator, koji ja još uvek nisam kupio. Teleskop će kad tad da se raskolimora i onda nema pravog uživanja.

  Ukoliko imaš još pitanja, samo napred.

  Pozdrav

  1. Ranko

   Hvala ti na odgovoru.Sto se tice pitanja,iako nisam mlad imam ih mnogo ali te necu daviti.Zanima me samo jos ovo:ako dodam motore na EQ3 da li cu se moci baviti astrofotografijom ?
   Pitam jer nisam razumio kad kazu da je EQ3 slab i da se preporucuje barem EQ5.Ne znam prakticno sta to znaci (u smislu da je tezina tada na EQ3 velika ili da je neprecizno pracenje – nadam se da me razumijes)?
   Poz i hvala

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s