Festival nauke u Beogradu i “Kako sam izazvao svetsku ekonomsku krizu?”

Autor: Zoran Tomić

Ove godine na četri lokacije u Beogradu održaće se po peti put Festival nauke. Moto ovogodišnjeg festivala je “Pada mi na pamet”- Ideja Festivala nauke je da građane upozna sa naukom i da im kroz razna zanimljiva predavanja, celodnevne postavke iz mnogobrojnih oblasti nauke, ali i eksperimente, izložbe približi i pokaže značaj nauke za razvoj neke države. Na festivalu biće za svakoga po nešto. Festival će trajati od 2. do 4. decembra, sa početkom od 11 h pa do 20h na četri lokacije; RK Kluz, SKC, Galerija NBS i Stupica. Iz godine u godinu festival beleži sve veći broj posetilaca, pa je za očekivati da će ove godine biti mnogo više posetilaca nego prošle godine. Više o festivalu nauke možete pogledati na njihovom sajtu i upoznati se sa programom i lokacijama postavki i predavanja za sva tri dana festivala.

Ove godine na festivalu biće i veliki broj predavanja, a po prvi put imaću i ja priliku da održim svoje predavanje. Predavanje će biti na temu aktuelne svetske ekonomske krize po nazivom “Kako sam izazvao svetsku ekonomsku krizu?”. Tema deluje zaista interesantno i nadam se da će privući veliki broj posetilaca. Predavanje će biti u SKC-u, u nedelju 4. decembra u 16h.

I ako tema pokazuje da će predavanje biti o samoj krizi i uzrocima nastanka krize, predavanje će pre svega poslužiti da damo odgovor na pitanje “Kako sprečiti ekonomske krize?”. Biće reči o aktuelnoj svetskoj ekonomskoj krizi, njenim uzrocima i posledicama, ali i o prvoj velikoj ekonomskoj krizi i naravno o ekonofizici kao jednom rešenju pitanja kako predvideti krize. Biće takođe prikazana i simulacija (u ovom članku neću odavati detalje o simulaciji) koja će pokazati zašto je ekonomija postala zanimljiva fizičarima i naravno na kraju predstaviću zanimljiv projekat koji se trenutno sprovodi. Reč je o opservatoriji za detekciju ekonomskih kriza. Naziv čudno zvuči, ali se na njemu ipak radi.

Zato, ako želite da saznate više o ekonomskim krizama i ekonofizici preporučujem da posetite moje predavanje i naravno pitajte sve što vas zanima i što vam nije jasno. Festival nauke zato i postoji, a kao uvod u ovo predavanje preporučujem da pogledate moj nastup na takmičenju “Laboratorija slavnih” gde sam učestvovao sa temom “Mogu li se fizičari baviti ekonomijom?”.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s