Teleskop Habl – 22. godine rada

Svemirski teleskop Habl (Hubble Space Telescope) je lansiran pre tačno 22 godine, 24. aprila 1990. godine. Ime je dobio po Edvinu Hablu, čoveku koji je svoju karijeru pravnika zamenio astronomijom i očigledno je da mu je to bio pravi potez. Otkrio je da se svemir širi (pomoću crvenog pomaka), odnosno da se galaksije udaljavaju jedna od druge, što je vremenom otvorilo vrata postavljanju teorije Velikog Praska. Krenulo se od činjenice da ako se sada sve galaksije udaljavaju jedna od druge, to znači da su nekada morale da budu znatno bliže…

Zbog ovog njegovog otkrića Ajnštajn je svoju čuvenu konstantu koja je “zaustavila” širenje Svemira nazvao svojom najvećom greškom. Iako ta konstanta danas igra ključnu ulogu, ali u širenju Svemira.

Teleskop Habl je u Zemljinu orbitu odleteo pomoću penzionisanog šatla Discovery. Ima masu od 11110 kg i veličine je minibusa, a jednu orbitu oko Zemlje pređe za 96–97 minuta (14-15 perioda na dan). Kruži na visini od skoro 600 km.

Habl je dizajniran tako da ga astronauti mogu servisirati u Svemiru. Između 1993 i 2002. godine bilo četri slučaja servisiranja, dok je peti otkazan zbog nesreće šatla Kolumbija.

Habl nije prvi lansirani svemirski teleskop, ali je svakako najpoznatiji zbog svog nemerljivog doprinosa u istraživanju Svemira. Prve slike koje je Habl poslao na Zemlju su otkrile jedan neverovatano zanimljiv prostor koji nas okružuje i zaslužan je za mnoga naučna otkrića. Do sada je poslao preko 750 000 fotografija.

Planirano je da Habl radi do 2013. godine, kada se planira njegovo spuštanje na Zemlju i postavljenje u muzej. Njegov naslednik biće James Webb teleskop, koji je jedan od najskupljih naučnih projekata do sada. Prečnik primarnog ogledala mu je više od 6x veći od Hablovog, koji iznosi 2,4 metra. Da li će Habl sledeće godine otići u zasluženu penziju ili će se njegov rad produžiti zbog kašnjenja projekta James Webb ostaje da se vidi.

Više o teleskopu pogledajte na wikipediji.

Veliki broj slika koje je napravio Habl, kao i dodatne informacije možete pogledati na zvaničnom sajtu: hubblesite.org

Povodom 22. godišnjice rada ovog teleskopa NASA je objavila neverovatno detaljnu sliku magline Tarantula u Velikom Magelanovom Oblaku. Više o ovoj maglini i link ka slici sa većom rezolucijom gde možete detaljno pregledati sliku pogledajte >>>>ovde.

Maglina Tarantula - foto: Habl
Teleskop Habl
Teleskop Habl

5 thoughts on “Teleskop Habl – 22. godine rada

  1. Pingback: Вести из Историје и Науке 2012. - Page 3 - Stormfront

  2. E da mi je znati šta su to oni bezbjedno ili ikako spuštali? Puste sve nad ćim se izgubi kontrola da padne , pa gdje krhne- krhne.Zato oni to i NE PLANIRAJU.Treba njima da na glavu padne, pa da vide problem.Nina

  3. Verovatno će Habl raditi i nakon predviđene penzije. Ono što me zanima je kako će uspešno spustiti nešto veličine minibusa i teško gotovo 12 tona, budući da je šatl program prekinut, mada bi i tako verovatno bilo neophodno sečenje Habla… Držim im fige i stvarno mi je životna želja da vidim originalni Habl izložen u nekom muzeju, uređaj koji je gotovo dve i po decenije bio na 600 km iznad nas i svake godine pomerao granicu nama poznatog svemira.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s