Izveštaj sa skupa astronoma amatera Srbije

U subotu, 09.06.2012. godine, u Beogradu je održan skup astronoma amatera Srbije u organizaciji Centra za promociju nauke (CPN) i Astronomske opservatorije Beograd (AOB).

Skupu su prisustvovali predstavnici većine astronomskih društava iz Srbije. Pored astronomskog društva Bor skupu su prisustvovali predstavnici astronomskog društva Alfa iz Niša, astronomskog društva Eureka iz Kruševca, astronomskog društva Novi Sad, zatim AD Milutin Milanković iz Zrenjanina, AD Univerzum iz Bačke Palanke, prirodnjačko društvo GEA iz Vršca, AD Ruđer Bošković iz Beograda i još dosta pojedinaca.

Skup je trajao od 10 – 15 h gde je bilo reči o Centru za promociju nauke i na koji način centar može pomoći u popularizaciji astronomije (bitno je naglasiti da je pomoć NEfinansijka). O tome je govorila direktorica centra Aleksandra Drecun, kao i Nikola Božić.

Nakon toga je direktor opservatorije Beograd, dr Zoran Knežević, govorio o teleskopu na Vidojevici, njegovim dosadašnjim rezultatima kao i planovima za budućnost.

Zatim je poečelo predsvaljenje astronomskih društava.Ovu priliku je iskoristilo astronomsko društvo Bor da prezentuje svoj dosadašnji rad, rad u narednom periodu, kao i probleme sa kojim se susreće tokom svog rada.

Međutim, moramo da se osvrnemo na taj deo ovog skupa. Jednostavno, zbog blagog nepoštovanja satnice svake tačke od početka skupa, nije moglo da se na adekvatan način predstavi rad svih društava.

Slika sa skupa i izložbe povodom 125 godina rada AOB pogledajte na sledećem linku:

SLIKE SA SKUPA

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s