Najsjajnija zvezda na nebu – Sirijus

Proleće ćemo čekati još nešto više od 30 dana, tako da još uvek ima vremena za posmatranjesirijus1 zimskih sazvežđa koja su nesumnjivo najlepša zbog mnoštva sjajnih zvezda u njima, kao i određenih maglina ili zvezdanih jata. Na primer, zvezda i maglina u sazvežđu Orion.

Međutim, jedna od tih zvezda se svojim sjajem jasno izdvaja od ostalih i jednostavno dominira među zimskim nebeskim objektima. Pogađate, to je zvezda Sirijus.

Sirijus je jedna od nama najbližih zvezda. Kada bi smo putovali brzinom svetlosti do nje bi stigli za nešto više od 8 godina. Magnituda ove zvezde je  -1,4, dok je na primer magnituda Venere  -4,4 a Sunca  -26,7. Ako vidite neko telo na nebu sjajnije od Sirijusa, a da nisu Mesec i Sunce, onda je u pitanju sigurno neka planeta.

U tom slučaju, ovih dana možete videti sjajnije nebesko telo od Sirijusa, a da nisu Sunce i Mesec. U pitanju je Venera.

Veneru ne možete slučajno zemeniti sa Sirijusom jer nakon zalaska Sunca ona jednostavno dominira svojim sjajem zapadnim, ali i ostalim delovima neba.Tik izned Venere je trenutno i Mars koji je lako prepoznatljiv po svojoj crvenkastoj boji, ali po svom sjaju u blizini Venere on je skoro neprimetan.

Vratimo se zvezdi Sirijus.

Pripada spektralnoj klasi A. Zvezde koje pripadaju ovoj klasi su bele sa temperaturom od 9000 K. Relativno je mlada zvezda, a prečnik se procenjuje na dva Sunčeva.

Sirijus ima svog pratioca, tako da sa njim čini dvojni sistem. Glavna zvezda se obeležava sa Sirijus A, a pratioc Sirijus B. Astronomima amaterima je ova druga komponenta sistema često nedostižna  jer se zbog zaslepljujućeg sjaja veće komponente ne vidi.

Sirijus B je ustvari beli patuljak, odnosno zvezda u stadijumu kada je sav vodonik već potrošen, odnosno nema nuklearnih reakcija pretvaranja vodonika u helijum. Ima poluprečnik od svega 16 000 km, a masu približnu masi Sunca.

Kako Sirijus pronaći na nebu?

Sazvežđe Orion
Sazvežđe Orion – foto: Stellarium

Za ovu potragu nam može poslužiti sazvežđe Orion, jer ovo sazvežđe zauzima veliki deo neba i lako ga je pronaći. Ukoliko vam je potrebna pomoć za snalaženje po noćnom nebu više informacija možete pronaći >>>> ovde.

Iako je najsjajnija i verovatno bi ste odmah bili sigurni da je u pitanju baš ova zvezda, ipak možete proveriti njegovu tačnu lokaciju pomoću Orionovog pojasa. Ako bi povukli zamišljenu liniju preko zvezda Alnilam, Alnitak i Mintaku sa jedne strane linije bi se nalazilo sazvežđe Bik i zvezdana jata Plejade i Hijade, a sa druge sjajni Sirijus koji se nalazi u sazvežđu Veliki Pas.

sirijus
Zvezda Sirijus u odnosu na Orionov pojas

Vredi pomenuti da se ispod Sirijusa nalazi i zvezdano jato koje u Mesijeovom katalogu nosi oznaku M41, dok se sa slike vidi i položaj popularne zvezde Betelgez.

Najbolje vreme za posmatranje ove zvezde je od početka novembra pa do kraja aprila.

Leave a comment