Novi snimak planetoida Ceres

Letelica Dawn je sve bliža cilju – planetoidu Ceres, a sledeća animacija je sastavljena od nekoliko fotografija napravljenih sa udaljenosti od  145 000 km.

Rotacija Ceresa – foto: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA/PSI

 

Misija DAWN je do sada bila uspešna i za godinu dana u orbiti Veste donela mnogo uzbuđenja oko samo jednog asteroida. Celokupna površina Veste je mapirana, a slike poslate na Zemlju su nam pokazale kako izgleda izbliza drugi svet, znatno drugačiji on našeg, u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera.

Ceres i Vesta - Foto: NASA-HST
Ceres i Vesta – Foto: NASA-HST

Planetoid Ceres (Cerera) su astronomi uvrstili u patuljaste planete, gde pripada i nekadašnja planeta Pluton. Toj grupi pripada zahvaljujući svom prečniku od 933 km, a i sastavu.
Njegova putanja se nalazi u asteroidnom pojasu, između Marsa i Jupitera. Oko svoje ose ose okrene za nekih 9 sati, a Sunce obiđe za 4,6 zemaljskih godina.

Otkriven je baš 1.januara 1801. godine u Palermu. Za njeno otkriće zaslužan je italijanski astronom Đuzepe Pjaci koji je u početku mislio da je otkrio kometu.
Istraživanja su pokazala da je Ceres sfernog oblika i da postoji mogućnost da sadrži malo atmosfere i izvor sopstvene toplote.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s