Ipak je reč o vodi…NASA potvrdila

NASA je na konferenciji za medije potvrdila nagađanja koja su kružila pre konferencije, a to je da na Marsu ipakMars_animated_sim postoji slana voda u tečnom stanju. Sjajna reklama za film “Marsovac” koji ćemo uskoro gledati. 🙂

Vodeći NASA-in naučnik za istraživanje Marsa je izjavio da danas tečna voda postoji na Marsu i da je zbog toga moguće da na Marsu postoji okruženje u kome je moguć život.

Na fotografijama koje su pokazali vide se tamne linije koje nastaju leti i nestaju preko jeseni. Te tamne linije predstavljaju tekuću vodu i imaju dužinu od preko 100 m. Ne mogu još uvek da potvrde tačno odakle nastaje ta slana voda i gde nestaje, ali pretpostavlja se da može doći od leda ispod površine ili kondenzacije iz Marsove atmosfere. U prilog ovome ide i otkrivena hitratisana so koja ostaje nakon povlačenja slane vode.

Na slici se jasno vide tamne linije na stranici kratera GARNI, za koje se pretpostavlja da su nastale nakon slivanja slane tekuće vode. Sliku je poslao NASA-in Mars Reconnaissance Orbiter:

foto: NASA
foto: NASA

Još jedna fotografija kratera Hale na kojoj se vide tamne linije za koje se pretpostavlja da su nastale od tekuće vode:

15-195_perspective_2
foto: NASA

2 thoughts on “Ipak je reč o vodi…NASA potvrdila

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s