Planete u julu vidljive golim okom

Leti je naravno najugodnije posmatrati noćno nebo zbog toplih noći sa ili bez astronomske opreme. Ovih dana vam oprema nije potrebna za nekoliko zanimljivih objekata – planeta. Nebom nakon zalaska Sunca dominiraju Venera, Jupiter i Saturn, a nakon 22h na nebu se pojavljuje jasno crvenkasti Mars.

Oko 21h na severoistoku će biti Saturn, na jugu Jupiter i nisko na zapadu najsjajnija Venera koja samo što se nije spustila ispod zapadnog horizonta.

SJV
Saturn, Jupiter i Venera u julu – foto: Stellarium

Venera se sada nalazi u sazvežđu Lav tik pored zvezda Regulus, najsjajnije u ovom sazvežđu. Magnituda Venere iznosi – 4,12 i nema sjajnijeg nebeskog tela na našem nebu posle Sunca i Meseca.

Jupiter boravi u sazvežđu Vaga sa magnitudom – 2,26. Jasno je manjeg sjaja od Venere, ali i dalje veoma velikog sjaja za posmatranje golim okom.

Saturn je znatno manje upadljiv od dve pomenute planete. Njegova magnituda iznosi 0,07, a nalazi se u sazvežđu Strelac. Ako posmatrate Saturn sa neke tamniije lokacije jasno ćete uočiti Mlečni put koji se nalazi iza njega ili ako posmatramo nebo u 2D možemo reći da se Venera nalazu u Mlečnom putu.

Kada prepoznate ove planete nije problem pronaći i najsjajnije zvezde određenih sazvežđa u njihovoj “blizini”. Spika u sazvežđu Devica, Antares u sazvežđu Škorpija ili Arktur u sazvežđu Volar. (vidi sliku iznad)

mars
Mars u julu – foto Stellarium

Oko 22h iznad istočnog horizonta izlazi Mars, ali najbolje vreme za posmatranje je nakon 23h kada će ova planeta zauzzeti povoljan položaj na nebu za posmatranje. Nalazi se u sazvežđu Jarac sa magnitudom – 2,40, a što je veoma sjajno za ovu planetu. Sa svojom crvenkastom bojom nemoguće je ne prepoznati ga na istočnom nebu u pomenuto vreme.

Na sledećoj slici možete videti raspored sazvežđa u kojima se nalaze gore pomenuti objekti:

sazv.planete
Sazvežđa u julu – foto: Stellarium

Preporuka NASA-e šta posmatrati na nebu u julu:

One thought on “Planete u julu vidljive golim okom

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s