Izveštaj sa Letenke 2018 sa slikama

Ne znam tačno, ali otprilike poslednjih deset godina planiram da posetim tradicionalni astronomski kamp na Fruškoj gori i uvek u vreme njegovog održavanja nađam neki izgovor da ga ne posetim. Uglavnom su razlozi bili opravdani, ali ne baš svih 10-ak puta.

Kamp

Međutim, kada sam pročitao da će ove godine biti možda poslednji put da se kamp održava na Letenki vrlo brzo je pala odluka da posetim kamp u društvu brata i osmogodišnjeg sina, jer poznato je bilo da se deca na ovom kampu odlično provedu (priroda, sloboda…).

U četvrtak 19.07. smo stigli u kamp oko 17h, postavili šator i odmorili, a kasnije te večeri je bilo zvanično otvaranje kampa i najava za dešavanja u udarnim danima – petak i subota.

Mesto za teleskope

Samo na kratko da se osvrnem na samu Frušku goru i Letenku.

Poznato je da je Fruška gora niska planina pa je to jedan od razloga gde ne morate da brinete o hladnim noćima preko leta i preteranom oblačenju, jer su kamperi bili u majicama i u ponoć. Za razliku od planina na kojima sam kampovao ima dosta insekata, ali uz određenu pripremu i poštovanje pravila tokom kampovanja (najbitnije stalno zatvaranje šatora) nije bilo nikakvih problema. Takođe je primetno da ima potencijala za turizam i sport, ali je potrebno ulaganje da bi se to postiglo…jer sve  je dotrajalo.

Sama Letenka je odlična za kampovanje, ali lokacija u odnosu na Novi Sad ograničava astronomska posmatranja na severoistočnom nebu zbog jakog svetlosnog zagađenja. Međutim, to ne može da pokvari raspoloženje tokom kampa jer severoistočno nebo nije jedini deo neba vidljiv sa Letenke.

Četvrtak je bio bio jako oblačan i kišovit dan, ali je petak bio odličan. Tokom celog dana je bio postavljen teleskop za posmatranje Sunca, dok su istovremeno održavana predavanja iz različitih oblasti.

Ipak u noći između četvrtka i petka je razvedrilo i posmatrči su ostali do ranih jutarnjih sati.

Predavanje

U petek nakon 17h ubrazano su pristizali astronomi amateri sa svojom opremom tako da je već oko 20 h na travi bio veliki broj teleskopa. Najviše je bilo njutnovih teleskopa kako na EQ montaži tako i na dobson montaži. Bilo je refraktora, kao i katadioptrika. Naravno, nezaobilazni su i dvogledi.

Dvogled 10x50

Posetiocima kampa su astronomi pokazivali veliki broj objekata i neumorno ih upoznavali sve o posmatranim objektima. U tome su prednjačili Gagić iz AD Kosmos o astrofotografiji i Radan iz Skopskog astronomskog društva o Mesijeovim objektima, ali i svi ostali učesnici sa svojim teleskopima su bili na raspolaganju zainteresovanima.

Teleskop Meade LX200

Što se tiče teleskopa naimpresivnije je delovao reflektor 300/1500 na dobson montaži, Celestron C11, kao teleskop Teleskop Meade LX200 na slici iznad na kome je montiran Canon 6d tokom pripreme za astrofotografisanje.

Posebno su zanimljivi bili teleskopi ručne izrade od kojih je jedan korišćen i za astrofotografiju. Star je 30 godina i bilo je problema oko kolimacije, ali je sve uspešno završeno i bio je spreman za snimanje (slika ispod).

Astrofotografija ručno napravljenim teleskopom

Organizatori još uvek ne mogu biti 100% sigurni da kampa neće biti sledeće na istom mestu, ali prema trenutnim informacijama sve se kreće u tom pravcu.

Sve fotografije možete pogledati u albumu koji otvarate klikom na sliku ispod:

letenka

Na žalost siguran sam da je prošla noć bila još zanimljivija, ali nisam mogao da ostanem zbog obaveza drugog člana “posade”. Međutim, postavljan je sledeći video koji je napravljen sinoć, a na njemu se vidi tranzit ISS-a preko Mesečevog diska:

Video snimljen sa Canon 60D montiran u primarnom fokusu Skywatcher 250/1200 Newton (piše ispod na klipa YT).

Nadam se da će sutra biti završen video sa Letenke.

A koliko je deci bilo zanimljivo govori i zaključak mog sina: Hteo bi da se preselim na Frušku goru. 🙂

Ovo je bio najkraći mogući osvrt na kamp za moje vreme provedeno na njemu, a utisci samo pozitivni.

Ovo je bio 18. astronomski kamp na Fruškoj gori i bila bi prava šteta da se ovakva tradicija prekine. Takođe mora se uzeti u obzir da je ovo najveći kamp ove vrste u ovom delu Evrope, pa bi šteta bila još veća.

Vedro nebo!

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s