Kvalitet zivotnih namirnica zavisi od sastava zemljista, kvaliteta voda kojima se navodnjavaju poljoprivredne kulture, kvaliteta vazduha i primene hemijskih sredstava i vestackih djubriva.
Rudarski objekti i radovi su izvor prasine koja se direktno talozi na biljke i zemljiste, odakle sa hranljivim materijama dospeva u biljke. Metalurgija je izvor sumpordioksida, koji direktno ili indirektno ostecuje biljke, i teskih metala koji u njih dospevaju preko hranljivih materija iz zemljista. Sumpordioksid u kontaktu sa vegetacijom izaziva ostecenja na listovima, koja mogu biti akutna i hronicna.
Ostecenja nastaju pri visokim koncentracijama sumpordioksida (a to znaci svakog minuta – jer i kada topionica ne ispusta dim, u vazduhu su koncentracije cesto iznad dozvoljenih) posle kise ili u ranim jutarnjim casovima kada je rosa. Veci stepen ostecenja trpe biljke koje su zasejane blize metalurskom kompleksu i u dolinama i kotlinama gde se dim duze zadrzava. Osetljivost biljaka na sumpordioksid je razlicita. Od zitarica najosetljiviji je ovas, a najmanje psenica. Sve ovo govori u prilog tome da opstina Bor nema dovoljno kvalitetnih namirnica za zadovoljavanje potreba sopstvenog stanovnistva.
Bakar je neophodan elemenat za rast i razvoj biljaka. Ali njegov povecani sadrzaj u zemljistu je toksican za biljke. Bakar smanjuje rast korena sto umanjuje prirast i prinos biljke. Visoke koncentracije arsena negativno uticu na klijanje, rast i razvoj biljaka. Sadrzaj arsena je najveci u zivotnim namirnicama u opstini Krivelj. Kolicine vece od dozvoljenih su zabelezene u pojedinim uzorcima voca, grozdja, krtolastog povrca i kod namirnica zivotinjskog porekla.
Nedostatak potrebnih kolicina kvalitetnih zivotnih namirnica za zadovoljavanje potreba stanovnistva zahteva dopremanje hrane sa udaljenih podrucija, sto utice na visoke cene i dovodi do pada standarda.

I jos puno toga…

Sve u svemu – strasno!!!

Izvor: LEAP Bor.