Autor: Filip Čolaković

Ovaj kalendar je namenjen za decembar mesec 2009. godine. Sačinjen na osnovu podataka Internacionalne Meteorske Organizacije (IMO), i u njega smo svrstali samo meteorske rojeve koji su vidiljivi sa naših prostora. Uživajte u meteorima i želimo vam koliko toliko vedre i tople(s obzirom da je zima) neprospavane noći na terenu!

MONOCERIDI

Aktivnan

27 novembar- 17 decembar

Maksimum

9 decemabr

ZHR=

2+

V

42 km/s

r

3

Monoceridi su veoma slab meteorski roj. Metori, pripadnici ovog roja, su često tamni i neinteresantni. Mesec, -10.4 mag, tako da će poprilično smetati posmatračima. Mada nije na odmet na ovakvim rojevima isprobavati nove metode posmatranja i opremu.

GEMINIDI

Aktivnan

7 decembar – 14 decembar

Maksimum

14 decemabr

5:30 (UT)

ZHR=

120

V

35 km/s

r

2.6

Geminidi, napokon je došlo i vreme na njih, veoma jak i spektakularan roj, često masivnijih čestica (dakle svetlijih meteora). Ove godine za razliku od prethodne tri, Meseca neće biti, tako da nam ove godine on neće praviti problem i moćićemo da uočimo i meteore znatno slabijeg sjaja. Blizanci (sazvežđe iz kog će se meteori pojavljivati) kulminira oko 02 h, a sa posmatranjem se može početi znatno ranije, već od ponoći. Dakle od 7.12. pa narednih sedam dana produkti komete 3200 Pheaton, pri brzini od 30-ak km/s, će “bombardovati” našu atmosferu praveći spektakularan “vatromet” koji se mora otpratiti. Za položaj radijanta pogledati ilustraciju.

Sl. 1 – Radijant Geminida

URSIDI

Aktivnan

17 decembar – 26 decembar

Maksimum

22 decemabr

13:30 (UT)

ZHR=

14

V

33 km/s

r

3

Ursidi su nažalost veoma slabo posmatran roj, tako da se o njima nema mnogo podataka, tako da je to dodatan motiv da izadjete na neku od gore navedenih decembarskih noći i pravc na posmatranje. Radijant (pogledaj ilustraciju) se nalazi u cirkumpolarnom delu neba tako da je uvek tu, ali bi najbolje bilo početi posmatranje oko lokalne ponoći, takodje za ovaj roj se mogu koristiti sve metode posmatranje, ali uprskos tome kroz godine pokazalo se da vremenski uslovi nisu bili naklonjenni većini posmatrača.

Sl. 2 – Radijant Ursida

Dodatak:

Sem gore navedenih rojeva, aktivnis su jos neki poput Koma Berenicida, koji su izostavljeni zbog prošlo godišnjih odstupanja, pa da vas ne bismo lagali nismo ih spomenuli. Sigurno je da su aktivni od 12.12 do 23.12. maksimum je 30.12 i ZHR je obično oko 5. Takođe tu su i varijabilni Foenicidi s maksimumom 6.12. Ovaj roj je prepoznatljiv po svojim veoma sporim meteorima (18 km/s), populacioni indeks (r) je 3.

VEDRO NEBO!!!