Položaj planeta na nebu narednih dana

Skoro sve planete možemo ovih dana posmatrati na noćnom nebu, samo u različitio vreme. Za neke će vam biti potreban neki optički instrument, ali većina može da se posmatra golim okom. Ovako će biti narednih mesec dana:

Pre nekoliko dana se na jutarnjem nebu dogodila okultacija Jupitera Mesecom, a društvo im je pravila Venera. Venera i Jupiter će i dalje biti na jutarnjem nebu, ali će se ove planete lagano udaljavati jedna od druge. Trenutno se nalaze u sazvežđu Bik gde će Jupiter biti i narednih mesec dana, dok će Venera preko sazvežđa Orion doći u sazvežđe Blizanci. Trenutno se mogu posmatrati nakon 3h ujutru.

Magnituda Jupitera je -1.96, a magnituda Venere iznosi -4.35.

Trenutni položaj Jupitera i Venere:

Jupiter i Venera večeras

Dok će njihov položaj 20. avgusta izgledati ovako:

Jupiter i Venera za mesec dana

Uskoro će nam Saturn i Mars prirediti zanimljiv nebeski događaj, konjukciju dva nebeska tela. Konjukcija je susret dva nebeska tela kada su ona najbliža jedno drugom u određenoj godini. Tako će Saturn i Mars 15. avgusta biti u konjukciji. Prema Stellarium-u njihova udaljenost će iznositi između 3 i 4 stepena, ali više informacija će biti kada za to dođe vreme. U martu su Jupiter i Venera bili u konjukciji, a evo i jedne slike tog događaja (slikano je sa prozora stana): https://svemir.files.wordpress.com/2012/03/viju.jpg

Mars i Saturn se trenutno nalaze u sazvežđu Devica i tu će biti i narednih mesec dana. Saturn, trenutne magnitude 1.28, neće značajnije menjati svoj položaj, dok će mu se Mars, trenutne magnitude 1, svakog dana približavati sve do konjukcije, kada će početi sa se udaljava.

Trenutno se mogu posmatrati odmah nakon zalaska Sunca, pa sve do 22h, kada će Saturn već biti veoma nisko na nebu, a Mars ispod horizonta.

Položaj Marsa i Saturna večeras:

Mars i Saturn večeras

Konjukcija Marsa i Saturna 15. avgusta:

Konjukcija Marsa i Saturna

Merkur nije moguće posmatrati ovih dana, ali jeste Uran i Neptun. Međutim, za njih će vam biti potreban neki optički instrument. Uran je teorijski moguće videti golim okom, ali u skoro idealnim posmatračnim uslovima jer je njegova magnituda 5.8, dok ljudsko oko u takvim uslovima može videti objekte do magnitude 6. Nalazi se u sazvežđu Cetus (Kit) na samoj granici sa sazvežđem Ribe.

Neptun je trenutno maglitude 7,84 i nalazi se u sazvežđu Vodolija gde će biti i narednih mesec dana.

Ove planete povoljan položaj za posmatranje trenutno zauzimaju nakon ponoći.

Trenutni položaj Urana i Neptuna među sazvežđima:

Uran i Neptun trenutno

Više o položajima sazvežđa, zvezda, planeta, galaksija…pročitajte >>>>ovde.

Podaci i slike preuzeti iz programa Stellarium.

2 thoughts on “Položaj planeta na nebu narednih dana

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s