Kometa Elenin (službeno C/2010 X1) dolazi u unutrašnji Sunčev sistem. Otkrivena je 10. decembra 2010. godine od strane Leonid Elenin-a posmatrača iz Rusije, koji za ovo otkriće koristio observatoriju ISON-NM koja se nalazi blizu mesta Mayhill, New Mexico. Zanimalo me je gde je to mesto pa sam ovo našao na netu: LINK

Putanja komete Elenin - Slika: NASA/JPL-Caltech

Kometa Elenin verovatno potiče iz Ortovog oblaka kometa i samim tim pripada grupi dugoperiodučnih kometa. Procenjuje se da je jezgro komete prečnika 3 – 4 km. 3D putanju komete možete pogledati ovde: LINK

U vreme otkrića kometa Elenin se nalazila na udaljenosti od 647 miliona km od Zemlje i tada je imala magnitudu 19,5, a 4. maja ove godine ta udaljenost je iznosila 274 miliona km. Zemlji će biti najbliža 16. oktobra i tada će rastojanje Zemlja – Elenin iznositi oko 35 miliona km. Međutim, kako stvari stoje, neće biti vidljiva golim okom, ali će se već uz pomoć dvogleda moći posmatrati. Najbolje će biti posmatrati je neposredno pre nego što bude najbliža Zemlji.

Naravno, kao i uvek ovakvi događaji su propraćeni lažnim informacijama koje kruže internetom. Konkretno vezano za prolazak komete Elenin blizu Zemlje navedene su sledeće posledice: pomeranje zemljinih magnetnih polova, pomeranje tektonskih ploča, uticaj na plimu i oseku i slične stvari. Nažalost, jasno se vidi iz komentara na raznim sajtovima da ovakve priče i u 21. veku “prolaze” kod mnogih. Nikom od njih nikada ne padne na pamet da proveri zvanične informacije, već im je najlakše da poveruju astrolozima i raznim drugim nenaučnim izvorima. To je veoma razočaravajuće.

Kometa Elenin - Foto: NASA

Lep primer je naveo NASA – in naučnik Don Yeomans: Poređenja radi, moj automobil ima veći uticaj na plimu i oseku u okeanu nego što će kometa Elenin ikada imati.

Dakle, kometa Elenin neće imati nikakvog uticaja na život na Zemlji i sve što možemo da očekujemo jeste da će se dobro videti kroz dvoglede i teleskope i da ćemo uživati u posmatranju.

Evo kako je Leonid Elenin odgovorio na pitanje da li postoji opasnost od ove komete:

Ne, moja kometa će proći na udaljenosti od 34 400 000 km od Zemlje. Na primer, najmanja udaljenost Venere od Zemlje je 38 000 000 km. Ovo rastojanje je potpuno bezbedno za nas. Zemlja može proći kroz rep komete, ali ni ovaj događaj nije opasan. Zemlja je 1910. godine prošla kroz rep Halejeve komete i ništa se nije dogodilo.

Ovo je jedinstvena prilika za proučavanje ove komete, jer će se nakon prolaska pored Zemlje uputiti prema spoljašnjem Sunčevom sistemu , van planetarnog dela i neće se videti više hiljada godina.

Kretanje komete između sazvežđa po datumima je dato na sledećoj slici:

Putanja komete Elenin između sazvežđa - izvor: http://www.sott.net

Kada bude najbliža Zemlji, 16. oktobra, dostići će magnitudu od 6.6, ali će zato u drugoj polovini septembra magnituda iznositi 5,8. Ovo su podaci sa sledeće adrese: Elements and Ephemeris for C/2010 X1 (Elenin) . Tako da su meseci septembar i oktobar najbolji za posmatranje ove komete.

Odlično urađena putanja sa više elemenata (klikni na sliku):

Animacija koja simulira kretanje komete Elenin kroz unutrašnji Sunčev sistem, traje 22 sekunde:

Leonid Elenin

Dopunjeno (15.09.2011.):

Da li će sve ov navedene prognoze važiti i dalje znaće se u oktobru. Razlog:

https://svemir.wordpress.com/2011/09/15/da-li-je-ovo-kraj-za-kometu-elenin/