Nekoliko fotografija okultacije Jupitera

Astronomsko posmatranje okultacije Jupitera je bilo uspešno. Vreme je bilo fenomenalno, jedino je atmosfera bila veoma nestabilna, što je uticalo na kvalitet fotografija, posebno kada se slikalo na većim uvećanjima.

Posmatranju je prisustvovalo nekoliko članova astronomskog društva Bor koji su se okupili oko 2h na posmatračkom mestu (popularno Strelište iznad grada).

Već oko 2h Mesec i Jupiter su bili iznad istočnog horizonta, ali smo za fotografisanje morali da sačekamo još neko vreme dok njihov položaj na nebu nije bio povoljniji.

Fenomenalno iskustvo i još fenomenalniji izgled istočnog neba prepun poznatih nebeskih objekata. Pored Jupitera i Meseca tu je bila i Venera, narandžasto-crvena zvezda Aldebaran, kao i nezaobilazne Plejade. Svi ovi objekti su se jutros nalazili u sazvežđu Bik.

8 thoughts on “Nekoliko fotografija okultacije Jupitera

 1. Gasha

  Pozdrav 🙂
  Slucajno sam izasao na prozor pre par sati i video na istocnoj strani neba jako sjajnu zvezdu i jos jednu iznad nje slabije sjajniju,a evo vec je skoro 5 sati svice a one se jos uvek jasno vide 🙂
  Posto me zaintrigiralo trazio sam malo po netu ali nisam bas skapirao o cemu se radi i koje su to zvezde i eto nabasah na ovoj vasoj strani i usla je odmah u bookmarks :))
  Pa me zanima koja je to zvezda? hvala unapred

   1. Gasha

    A da mi laici sve zovemo zvezdama kad pogledamo u nebo 😀
    Hvala puno na odgovoru i na linku za program, instaliran je :))
    I od mene jedna skromna podrska u ovome sto radite

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s