Zemlja za vikend na udaru Sunca

Planeta Zemlja će danas ili sutra ujutru biti na udaru oblaka naelektrisanih čestica, odnosno izbačene koronarne mase sa Sunca koja je nastala nakon izbacivanja Solarne baklje klase X1.4. 12. jula.

Oblak će pogoditi magnetosferu Zemlje i sigurno je da će doći do pojave polarne svetlosti i na nižim geografskim širinama od standardnih. Moguć je uticaj i na funkcionisanje satelita, ali se ne očekuje neke posebne dramatične posledice za nas.

Sledeći video pokazuje kako se Zemlja nalazi baš na putu izbačene koronarne materije:

Solarna baklja je nastala u orgomnom aktivnom regionu 1520 koji trenutno dominira na površini Sunca okrenutoj nama. Trenutno postoju 70% verovatnoće za Solarne baklje klase M i 20% za Solarne baklje klase X.

izvor: solarham.net

O klasama Solarnih baklji:

Sunčeve baklje se dele na A, B, C, M ili X, prema površinskom toku energije (W/m2), kada se meri X zracima talasne dužine 0,1 do 0,8 nm, iz blizine Zemlje, kao npr. sa letelice GOES. Svaka klasa ima površinski tok energije 10 puta veći od prethodnog. Unutar klasa je podela od 1 do 9, tako na primer X2 klasa je dva puta snažnija od X1. Najsnažnije klase M i X su često povezane sa različitim smetnjama u Zemljinoj atmosferi.

Sledeći video pokazuje tu eksploziju iz aktivnog regiona 1520:

2 thoughts on “Zemlja za vikend na udaru Sunca

  1. Možda hoće tako biti a možda i neće ACA, jer na kraju neće udariti u cijelu zemaljsku kuglu u isti dan.Smislit će ljudi opet nešto.Pa šta ako se malo vratimo Naturi?

  2. Aca

    Kada bude snazniji udar oblaka onda ce biti zbogom modernom zivotu jer nece biti elektricne energije.

    Back to the Nature! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s