Preuzeto sa

sajta:

http://www.mondo.rs

Predstavljen prvi komercijalni svemirski brod

Kompanija “Virdžin Atlantik” (Virgin Atlantic) predstavila je u ponedeljak u Mohavi, u američkoj državi Kaliforniji, prvi komercijalni svemirski brod – uglađenu putničku belo-crnu letilicu koja bi trebalo da otvori eru komercijalne svemirske turističke industrije.

Letilica “Svemirski brod 2” (SpaceShip Two – SS2) bi, posle testiranja i potrebnih dozvola, trebalo da krene put svemira, najavili su osnivač kompanije britanski milijarder Ričard Branson i dizajner Bart Rutan.

Rad na SS2 započeo je 2007. godine i letilica je napravljena od karbonskih vlakana i kompozitnih materijala i naslednica je prvenca SS1, prve privatno finansirane svemirske letilice sa jednim pilotom, koja je svoj prvi let imala pre pet godina.

Projekat vredan 450 miliona dolara uključuje stvaranje šest komercijalnih svemirskih brodova koje bi prevozili putnike dovoljno visoko (daleko) da dođu u bestežinsko stanje i vide obrise Zemlje u kontrastu sa konturama svemira sa visine od oko 104 kilometara od Zemlje, prenela je agencija Rojters.

Let bi trajao oko dva i po sata sa putnicima koje bi iskusili otprilike petominutno bestežinsko stanje.

Oko 300 zagriženih astronauta položilo je depozit od 200.000 dolara za put koji uključuju i trodnevnu obuku.