Kako je Pluton postao planetoid

Ovo otkriće spada u 10 najvažnijih naučnih otkrića prema Discovery listi. Evo kako su oni to objasnili, a takođe je i slika preuzeta sa njihovog sajta.

Poznato je da je Pluton nekada bio deveta planeta u Sunčevom sistemu i da poseduje 3 satelita koji kruže oko njega, a najpoznatiji je Haron.  Međutim, od 2006. godine ova planeta je dobila status planetoida, odnosno patuljaste planete. Evo zašto.

U januaru, 2005. godine Mike Brown i njegov tim sa Palomar Observatory u Kaliforniji su otkrili nebesko telo 136199 Eris koje je za 27% veće od Plutona. Tako je ovo nebesko telo postalo deveto po veličini u Sunčevom sistemu, odnosno zauzelo je Plutonovo mesto.

Tako je Međunarodna Astronomska Unija 2006. godine došla do zaključka da je verovatnoća nalaženja još takvih tela u Sunčevom sistemu velika i da je potrebno da se preispita dosadašnja definicija planete. Tada je Pluton postao Planetoid i sada nosi oznaku ili naziv 134340 Pluto.

Otkriće Erisa (Eride) je delimično promenilo naše shvatanje o Sunčevom sistemu.

2 thoughts on “Kako je Pluton postao planetoid

  1. kalokagathie

    Jedno je sigurno, malo znamo o Sunčevom sistemu, a ovaj kratak, ali jasan post (kakve ja najviše i volim) to i dokazuje!! Pozdrav! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s