Autor: Filip Čolaković

Mesec III

Mart mesec ne pruža mnogo, kada mislimo na meteorske rojeve. Nebo je veoma miro u ovom periodu. Nemamo ni jedan veliki roj, samo dva mala, od toga samo jedan na severnoj hemisferi, na našem severnom nebu. Delta Leonidi i gama Normidi su rojevi koji obeležavaju treći mesec u godini. Pored njih posmatrač može uočiti još i sporadike kao i antihelione. Dakle baš nikakve radosti za vizualne posmatrače, sem ako niste baš dokoni ili imate preteranu želju za smrzavanjem (jednom rečju mi to zovemo “meteorski bag”), e, onda u tom slučaju jedino vredi izaći na hladnu martovsku noć. Ovakvo vreme je dobro za obradu zaostalih posmatračkih materijala .

Delta Leonidi

(DLE)

aktivnost 15.2-19.3

datum maks. 25.2.

ZHRmaks 2

RA 135°,

DEC +8°

Kao što vidimo iz priložene tabele, maksimum im je prosao još krajem prošlog meseca, maksimum je inače bio veoma slab, kao što vidimo ZHR u maksimumu iznosi svega dva meteora. Za ovaj roj se predlažu uglavnom teleskopska posmatranja…

O drugom roju koji sam spomenu nema potrebe trošiti reči jer je on vidljiv samo južno od ekvatora. Siromašan je ovaj mart… Trenutno u proseku možemo uloviti do 5 meteora po satu posmatranja. Ali zato svi mi isčekujemo april, i aprliske Liride, kao i nešto toplije večeri!

Astronomski pozdrav