RTS

RTS

Студија изводљивости о изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине коју је урадила канадска фирма “Лавалин” представљена у Бору, у присуству министра Динкића и канадског амбасадора Морисона. Инвестиција је вредна 135 милиона евра. Радови почињу на лето.

Потпредседник Владе и министар економије и регионалног развоја Млађан Динкић покренуо је у Рударско-топионичарском басену Бор нови дампер, носивости 250 тона.

У Басену је, у присуству Динкића и амбасадора Канаде у Београду Џона Морисона, представљена Студија изводљивости о изградњи нове топионице и фабрике сумпорне киселине коју је урадила канадска фирма “СНЦ Лавалин”.

Како се процењује, ова инвестиција је вредна 135 милиона евра.

Канадски дипломата је изјавио да је реч о значајном пројекту који ће заједнички реализовати владе Канаде и Србије, у сарадњи са РТБ Бор.

Директор канадске компаније Валтер Матлер, највеће и најстарије инжењеринг компаније у свету, рекао је да ће будуће постројење у Бору омогућити већу упосленост локалног остановништва и српских фирми на чему је, како је рекао, инсистирао министар Динкић.

Динкић је рекао да ће нова опрема омогућити економски развој Басена, града и Бора и читавог региона, али и решавање еколошких проблема.

“Инвестиција у овај рудник је инвестиција у будућност, јер ће овде бити посла за нове, младе инжењере, нове раднике”, истакао је Динкић.

“Јако је важно да се уложи у Бор, јер је бакар стратешка сировина у свету чија се вредност на светским берзама брже опоравља од осталих метала”, рекао је Динкић и објаснио да се бакар све више користи у производњи чистих технологија.

Министар је додао да ће Влада омогућити кредитирање нове опреме у износу од 45 милиона евра са гаранцијом.

Према речима Млађана Динкића, изградња би могла да почне већ у току лета, а завршетак се планира за три године. Топионицу и фабрику ће градити финаска фирма “Ототек”.

Уговор између РТБ Бор и канадске извозно-развојне банка ЕДЦ о кредиту за изградњу нове Топионице бакра требало би да буде потписан у мају, најавио је Динкић.

Презентацији Студије изводљивости присуствовало је руководство “СНЦ Лавалина” и РТБ Бор.