Lokalno jato galaksija

Mlečni Put - Foto Nasa

Galaksija Mlečni Put je galaksija u kojoj se nalazi naš Sunčev sistem. Na samoj periferiji, na nekih 27000 svetlosnih godina od njegovog centra nalazi se Sunce zajedno sa svojim planetama i nama. Naša Galaksija, prema nekim procenama sadrži preko 2oo milijardi zvezda i to je čini galaksijom prosečne veličine, ako gledamo poznat Svemir. Međutim ako gledamo samo galaksije u našem okruženju, odnosno u krugu od 10 miliona svetlosnih godina, onda je možemo svrstati u red najvećih galaksija. Sa Zemlje se vidi kao traka zvezda, baš kao na slici. Naravno pod odličnim posmatračkim uslovima.

Naša galaksija nije usamljena u ovom delu Svemira. U njenom susedstvu nalaze se i druge galaksije koje nam sa površine Zemlje izgledaju kao blede flekice zbog njihove udaljenosti.

Prema najnovijim procenma i nakon otkrića još nekoliko članova lokalnog jata, procenjuje se da ih ima više od 40.

Najpoznatije galaksije pored Mlečnog Puta su Andromeda koja nosi mesijeovu oznaku M33 i njena dva pratioca – galaksije M32 i M110 (ima ih još, ali su manje poznate) i ona predstavlja najmasivniju galaksiju u lokalnoj grupi. Njena udaljenost od Mlečnog puta se procenjuje na 2,2 miliona svetlosnih godina. Ako neko do sada nije čuo da ponovim da je to ona galaksija za koju se procenjuje da će se kroz nekoliko milijardi godina sudariti sa našom.

Andromeda - Foto Nasa

Zatim sledi galaksija Triangulum ( M33) u sazvežđu Trougao koja je po veličini treća u lokalnom jatu i koja takođe ima svog pratioca,

Triangulum - Foto: Nasa

pa dalje galaksije pratioci Mlečnog Puta – Veliki i Mali Magelanovi oblaci koji su vidljivi sa južne zemljine polulopte i mogu se videti i golim okom, a tu su još 7-8 patuljastih galaksija koje su pratioci naše.

Kako se vidi iz priloženog najveći broj galaksije u Lokalnom jatu čine galaksije pratioci većih, odnosno patuljaste galaksije.

Lokalno jato takođe nije usamljeno i ono se nalazi u gravitavionoj interakciji sa susednim jatima kao što su jato Maffei koje je okupljeno oko najmasivnije eliptične galaksije Maffei, zatim jato M83, Južno polarno jato i još neka.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s