Slučajno mi je neko danas pokazao u dnevnim novinama članak o jednom astronomu i njegovoj privatnoj observatoriji. Blago rečeno bio sam oduševljen onim što sam video, pa sam rešio da potražim nešto o tome na internetu.

Gordon Rogers je astrofotograf iz mesta Long Crendon, koje se nalazi severozapadno od Londona. Observatorija je dobila ime the Crendon Observatory po njegovom rodnom mestu.

Astrofotografijom je počeo da se bavi 1994. godine. Svojim prvim teleskopom je prvi put posmatrao Mesec i ostao je u čudu. Odmah je počeo da okreće brojeve telefona astronoma misleći da je nešto otkrio, dok su 4, od ukupno 16 poziva bila usmerena na Havaje. Tada je sve to verovatno bilo svima jako smešno. Međutim, sada su stvari potpuno dugačije.

U svoju observatoriju je uložio više desetina hiljada funti, a njegove slike su obišle svet. Pripada grupi najcenjenijih astrofotografa amatera (ako se može sada nazvati amaterom) u svetu čije slike nebeskih objekata su korišćene na mnogim televizijama, časopisima i sl.

Staru šupu pored svoje kuće je preuredio i sagradio Crendon Observatory. Za izgradnju je zahvalan svom sinu koji je imao najveći udeo u tome i pomogao mu da posao privede kraju.

Crendon Observatory

Oprema unutar observatorije:

16″ RCOS telescope mounted on a Paramount ME
Santa Barbara Instrument Group ST10XE camera
CFW8 Filter wheel
AO7 Adaptive optics unit

 

Objavio je i knjigu sa svojim astrofotografijama pod nazivom My Heavens:

 

Slike iz vremena kada je izgradnja observatorije još bila u toku:

 

 

Više o  Gordonu Rogersu možete pročitati na njegovoj web stranici: http://www.gordonrogers.co.uk