Odlučili smo da večerašnji prizor nikako ne propustimo. Evo o  čemu se radi.

Foto NASA - kometa Enke

Ovih dana na noćnom nebu je moguće posmatrati kometu Gerrard (službeno C1/2009 P1 Gerrard).  Prošla je pored zbijenog zvezdanog jata blizu zvezde Enif u Pegazu, zatim preko sazvežđa Delfin da bi večeras stigla u sazvežđe Strelica odmah pored zvezdanog jata M71.

Pre mraka smo postavili teleskop, ali pošto nisam poneo svoj koristili smo teleskop  Skywatcher  130/650 na  EQ2 montaži čiji je vlasnik Igor Jošić. Nebo je bilo vedro da bolje ne može biti, ali smo posmatrali iz predgrađa svetlosno i zagađenje je imalo uticaja na kvalitet posmatranja. Pošto je kometa bila magnitude 8,18 a M71 je magnitude 8,30 morali smo da sačekamo da se ova dva objekta pomere više na zapad, pa smo za to vreme pogledali objekte koji su za te uslove bili pristupačniji.

Pre mraka prve zvezde koje su bile uočljive na nebu su zvezde velikog letnjeg trougla Deneb (sazvežđe Labud), Vega (sazvežđe Lira) i Altair (sazvežđe Orao).  Prvo smo naciljali M29 koji u okularu od 25 mm nije izgledao ništa posebno, mada ovo jato zvezda i onako nije ništa posebno. Nakon toga smo pogledali M13, zbijeno zvezdano jato u Herkulesu koje uvek izgleda fantastično. Zatim M11 (Wild Duck Cluster) u Štitu, pa M15 u Pegazu i još dosta objekta. Kada smo napravili mali krug po noćnom nebu primetili smo da je Strelica prešla određeni put prema zapadu i da je vreme da se pogleda kometa Gerrard.

Kometa C1/2009 P1 Gerrard - putanja

Vreme traženja komete je bilo veoma kratko, svega 10-ak sekundi. Razlog je taj što je bilo dovoljno naći zvezdano jato M71 i u okularu od 10 mm oba objekta (kometa i M71) su bila u vidnom polju. Neko vreme nismo bili sugurni šta je kometa a šta M71, ali smo to brzo rešili jednim pogledom u zvezdanu kartu i rasporedom zvezda u okularu oko njih. U suštini se vide kao blede mrlje, čijem bledilu još više doprinosi svetlosno zagađenje.

Pogledajte kako je astronom amater video ovu kometu u svom objektivu:

http://astroblog-yagodinac.blogspot.com/2011/08/kometa-garrad-c2009-p1.html 

Kod komete se videlo jezgro i koma, dok  rep nije mogao da se vidi. Hteli smo nemoguće pa smo postavili okular od 10 mm u barlow sočivo 2,5x. Bilo je tako tamno da se kometa skoro stapala sa crnilom neba u ovoj kombinaciji okulara i barlow sočiva, ali se videla nejasno krupnije (ako razumete 🙂 ). Posmatrali smo neko vreme i uživali pomoću okolara od 10 mm, naravno bez barlow-a.

Kada smo se nauživali prešli smo na posmartanje planetarne nebule Dumbbell Nebula ili M27 i još nekih objekata. Posmatranje je bilo uspešno i ujedno nam je ovo prva kometa koju smo ulovili! 😉

Polažaj komete Gerrard i M71 kakav smo mi videli. Naravno, kometa nije izgledala kao obična zvezda u našem okularu, kakva je prikazana u programu. Slika je iz programa Stellarium: