Otkrivena je supernova tipa Ia u galaksiji M101. Prvi put je uočena 24. avgusta i nalazi se jugozapadno od centra galaksije M101. Ova supernova tipa Ia je dobila službenu oznaku PTF11kly. Trenutno je magnitude 14,8, ali će joj sjaj još porasti. Moći će da se posmatra i amaterskim teleskopima, ali teže sa onim manjeg prečnika.

Supernova u galaksiji M101 - Foto: Palomar Transient Factory

O supernovi tipa Ia:

Mehanizam je da se beli patuljak nalazi u dvojnom sistemu sa zvezdom koja je u završnom fazama svog puta na HR dijagramu, u fazi crvenog džina. Kako zvezda kad uđe u fazu crvenog džina naglo poveća svoju zapreminu, materijal sa nje polako prelazi na belog patuljka koji na taj način povećava svoju masu. U jednom trenutku njegova masa dolazi do Čandrasekarove granice, i na njemu odjednom počinje nekontrolisana nuklearna fuzija vodonika koja će ga potpuno uništiti u ogromnoj eksploziji. Ovaj tip supernove je različit od površinske termonuklearne eksplozije na belim patuljcima, koja izaziva jednu podvrstu nova. Više o supernovama pogledajte na wikipwdiji

Na ovom linku možete pratiti promene ove supernove: http://www.rochesterastronomy.org/supernova.html#PTF11kly i naravno ovaj događaj neće imati nikakve posledice po nas. Nadam se jedino odličnim fotografijama naših astronoma amatera.

Galaksija M101 je udaljena od nas 25 miliona svetlosnih godina i nalazi se u sazvežđu Veliki Medved i spada u najbliže veće spiralne galaksije. Na sledećoj slici se nalazi položaj ove galaksije u svom sazvežđu:

Slika 2.