Nobel se prvi put dodeljuje posthumno

Nobelova nagrada će ove godine prvi put u svojoj dugoj istoriji biti dodeljana postumno. Razlog je taj što je jedan od dobitnika Nobelove

Alfred Nobel

nagrade za medicinu za unapređenje razumevanja imunološkog sistema , Ralf Stajnmen, preminuo tri dana pre zvaničnog saopštenja.

Joranu Hansonu, generalnom sekretaru Nobelovog komiteta za medicinu je ta informacija promakla, ali pošto Nobelov komitet u trenutku donošenja odluke nije imao tu informaciju pravila nisu prekršena, jer se Nobelova nagrada ne dodeljuje posthumno.

Više o ovom događaju: >>> Blic

Više o ovogodišnjoj Nobelovoj nagradi za medicinu: >>> Svet nauke

Alferd Nobel (1833 – 1896) švedski hemičar je,  27. novembra 1895. godine, izneo svoju ideju o osnivanju fonda za dodelu nagrade za naučna otkrića koja će svet učiniti boljim. Poznato je da je Nobel bio veoma razočaran kada je njegov izum počeo da se koristi u vojne svrhe. To je bio jedan od osnovnih razloga da svoje bogatstvo uloži u osnivanje fonda. Njegov izum je dinamit.
Nobelova nagrada se dodeljuje svake godine, 10. decembra, na dan Nobelove smrti.

TEKST NOBELOVE OPORUKE (27.XI.1895.)

Ja potpisani Alfred Bernhard Nobel moram ovime,nakon podrobnog razmišljanja, izjaviti svoju posljednju volju u pogledu imovine koju cu moci da ostavim u casu svoje smrti. I to kako slijedi: Sve što preostaje od moga vlasništva išto se može realizovati da bude raspodjeljeno na sljedeci nacin.
Kapital koji ce izvršioci oporuke u pouzdane obveznice treba da stvori fond od kojega kamate imaju svake godine biti raspodjeljene onima koji su u protekloj godini iskazali najvecu uslugu covjecanstvu.
Kamate valja razdijeliti u pet jednakih dijelova koji ce biti doznaceni kako slijedi: Jedan dio dat ce se onome koji je postigao najvece otkrice na podrucju fizike;jedan onome koji je izvršio najvece hemijsko otkrice odnosno usavršenje,jedan dio onome koji je postigao najznacajnije otkrice na podrucju fiziologije ili medicine;jedan onome cije je dostignuce na podrucju književnosti bilo najizvrsnije u idealistickom smislu;i jedan dio onome koji je najviše ili najbolje uznastojao za bratimljenje naroda i za ukidanje ili smanjenje stajacih oružanih snaga kao iza podsticaj i razvitak mirovnih kongresa. Nagrade za fiziku i hemiju dodjeljivace Švedska akademija znanosti; one za fiziološka i medicinska dostignuca Karolinški institut u Štokholmu(Carolinianum); one za istaknute domete na polju knjiž. Švedska akademija za književnost.Nagrade za mir dodjeljivat ce odborod pet clanova koje bira norveški parlament (Storthing).
Ova je oporuka odsada unaprijed jedini važeci dokument teponištava sve moje prethodne oporucene odredbe pretpostavivši da se koja od njih pojavi nakon moje smrti.
Konacno izjavljujem da je moja izricita želja i volja da se nakon moje smrti otvore moje žile kucavice, a kada to bude ucinjeno i mjerodavni lijecnik ustanovi nedvoumno znakove da je život utrnuo, da moje tijelo bude spaljeno u takozvanoj krematorijskoj peci.
Datirano: Paris, 27.12.1885.

Izvor: http://www.znanje.org/i/i19/99iv04/99iv0425/99iv0425.htm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s