Poslednja ovogodišnja meteorska kiša – Geminidi

Radijant Geminida (www.imo.net)
Radijant Geminida (www.imo.net)

Meteorski roj Geminida važi sa jedan od najpouzdanijih rojeva u pogledu broja meteora po satu (zenitski prosek po času – ZPČ). Uvek bude dovoljan broj meteora za posmatranje. 🙂

Geminidi su aktivni od 4 – 17. decembra, dok je maksimum u noći između 12 /13. decembra. Prema IMO (International Meteor Organization) očekivani ZPČ je oko 120. IMO uzimam kao relativno pouzdan izvor, jer do sada je bio precizan (neki meteor gore dole… 🙂 )

Uobičajeno je da su meteorske kiše ostaci neke komete koja je presekla Zemljinu putanju i za sobom ostavila sitne čestice koje će se kasnije sudariti sa njenom atmosferom i i u njoj sagoreti, ostavljajući iza sebe svetli trag koji mi vidimo. Međutim, ovde je u pitanju asteroid 3200 Phaethon koji je otkriven 11. oktobra 1983. godine.

Radijant Geminida je u istoimenom sazvežđu Gemini (Blizanci). Ovo sazvežđe se ovih dana pojavljuje na istočnom horizontu već oko 18:30, ali će povoljan položaj za posmatranje zauzeti tek nakon 20h. Radijant je tačka na nebu iz koje se meteori prividno pojavljuju. Međutim, realno je da se meteori iz jednog roja mogu pojaviti bilo gde na nebu.

Sazvežđe Geminidi (Blizanci) - foto: Stellarium
Sazvežđe Gemini (Blizanci) – foto: Stellarium

Na slici vidimo da se sa desne strane sazvežđa Blizanci nalazi sazvežđe Orion i zvezda Betelgez, a iznad se nalazi sjajni Jupiter. U odnosu na njih lako ćemo pronaći sazvežđe Blizanci u kome su najsjajnije zvezda Kastor i poluks.

Pogledajte položaje planeta ovih dana >>>> ovde.

Ukoliko rešite da posmatrate Geminide pored tople odeće biće vam potrebna i tamna lokacija gde vam svetlosno zagađenje neće praviti problema.

Nekada je za posmatranje potrebno strpljenje, jer postoji mogućnost da po nekoliko minuta ne vidite ni jednu zvezdu padalicu, a onda za nekoliko sekundi se desi pravi “pljusak”.

Sledeći video je najava za ovogodišnju kišu Geminida. Iako deluje kao najava za kišu asteroida, odlično je urađen! 🙂

8 thoughts on “Poslednja ovogodišnja meteorska kiša – Geminidi

  1. Zoran-zozo83

    kako su snimili ovaj filmcic da se najezis, ali da ga pogledas jedno 20 puta, potrudicu se da ih gledam, samo da nas vreme posluzi, mozda postavim i foto da slika

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s