Letelica Cassini završava misiju u Saturnovim oblacima

Cassini
Cassini – Foto NASA

Kada su u pitanju istraživanja u Sunčevom sistemu jedna od tužnijih sudbina u poslednjoj deceniji ppogodila je rover Spirit. Sećam se da sam baš navijao za njega, ali zaglavljen u Marsovom pesku bez fizičke pomoći jednostavno nije imao nikakve šanse da “preživi”. Zaglavljen od aprila 2009. godine i poslednjeg kontakta marta 2010. godine, usledio je očekivan i tužan kraj kada su naučnici maja 2011. godine objavili da prestaju svi pokušaji da se konakt ponovo uspostavi.

Cassini
Letelica Cassini ulazi u atmosferu Saturna

Međutim, za ljubitelje astronomije kraj misije Cassini jeste kraj jedne istraživačke ere sa veoma zanimljivim sadržajem koje nam je ova letelica dala, ali sa sa osećajem da je urađeno sve što je u njenoj moći bilo. To sa Spiritom nije bio slučaj.

Lansiranje sa Zemlje je obavljeno 15. oktobra 1997. godine. To je bila misija Cassini–Huygens, zajedno letelica i lender sa ciljem proučavanja Saturna i njegovin satelita. U orbitu oko Saturna letelica je ušla 01.jula 2004. godine, a lender Huygens se spustio na površinu Saturnovog satelita Titana u januaru 2005. godine.

Gde je sada Cassini: https://saturn.jpl.nasa.gov/mission/saturn-tour/where-is-cassini-now/

Skoro 20 godina nakon početka misije (jedan mesec manje) i gomile fotografija i naučnih podataka, sada je došlo vreme za kraj. To će se desiti 15. septembra 2017. godine.

Glavni razlog je nedostatak raketnog goriva koje je sada na manje od 1% od početne vrednosti. A zašto je odlučeno da kraj bude topljenje letelice u Saturnovoj atmosferi? Pa zato što postoji mogućnost da kontaminacije njegovih satelita mogućim mikroorganizmima koji su mogli da prežive na letelici. Zbog očuvanja planeta i satelita naučnici na njihove površine šalju samo sterilisane letelice.

Video pokazuje posletnje trenutke letelice:

 

Ukoliko letelica ostane bez goriva može da završi bilo gde jer neće imati kontrolu sa Zemlje, ali za to postoji minimalna mogućnost jer je već sve isplanirano. Sada Cassini ima svega 1/3 one mase koju je imala tokom lansiranja.

Aplikacija za vožnju letelicom Cassini: https://eyes.nasa.gov/eyes-on-cassini.html

Zanimljiva je činjenica da letelice koje bezbedno ulaze u Zemljinu atmosferu to čine brinoom od 27400 km/h, dok će letelica Cassini uleteti u atmosferu Saturna brzinom od 122500 km/h.

Prilikom uranjanaja u Saturnovu atmosferu atmosferski pritisak oko letelice će se naglo povećati, ali pošto u toj atmosferi nema kiseonika neće doći do paljenja letelice već će se ona topiti dok ne postane deo Saturnove atmosfere. Uobičajeno je da letelica čuva podatke satima nakon slanja na Zemlju, ali će u poslednji trenucima to biti svedeno na 4 sekunde.

Odbrojavanje do kraja misije i još informacija: https://saturn.jpl.nasa.gov/

Kada poslednji signal sa letelice bude poslat na Zemlju očekuje se da će letelica biti 300 km dublje u Saturnovoj astmosferi nego što je ikada ranije bila.

Svetlosti je potrebno oko 90 minuta da stigne od Saturna do Zemlje. tako da će poslednji signal stići na Zemlju više od sat vremena nakon što je letelica Cassini isparila.

Dodatne naučne informacije se očekuju od letelice kada uroni u površinski sloj atmosfere. Cilj precizniji hemijski sastav.

Nažalost nećemo imati fotografija ulaska u atmosferu, ali zato ih je do sada bilo oko 400 000.

Ipak možemo uživati u galariji dosadašnjih fotografija letelice Cassini: https://www.nasa.gov/mission_pages/cassini/images/index.html

Event happens     at Saturn Signal received on Earth 

Sept 8

8:09 pm EDT (5:09 pm PDT) Final dive through the gap between Saturn and the rings (closest approach to Saturn is 1,044 miles, 1,680 kilometers above the cloud tops)

Sept 9

9:07 am EDT (6:07 am PDT) Downlink of data from last Grand Finale dive begins 10:29 am EDT (7:29 am PDT)

Sept 11

3:04 pm EDT (12:04 pm PDT) Final, distant Titan flyby (aka, the “goodbye kiss”) closest approach (altitude 73,974 miles, 119,049 kilometers above Titan’s surface)

Sept 12

1:27 am EDT (10:27 pm PDT – Sept. 11) Apoapse, or farthest point from Saturn in the orbit (800,000 miles, 1.3 million kilometers from Saturn)
7:56 pm EDT (4:56 pm PDT) Downlink of final Titan data begins
9:19 pm EDT (6:19 pm PDT)

Sept 14

3:58 pm EDT (12:58 pm PDT) Scheduled time when the final image will be taken by Cassini’s cameras
4:22 pm EDT (1:22 pm PDT) Spacecraft turns antenna to Earth; communications pass begins for final playback from Cassini’s data recorder, including final images. Communications link is continuous from now to end of mission (~14.5 hours) 5:45 pm EDT (2:45 pm PDT)
Deep Space Network station in Canberra, Australia, takes over tracking Cassini to end of mission 11:15 pm EDT (8:15 pm PDT)

Sept 15

1:08 am EDT (10:08 pm PDT – Sept. 14) High above Saturn, Cassini crosses the orbital distance of Enceladus for the last time
3:14 am EDT (12:14 am PDT) Spacecraft begins a 5-minute roll to point instrument (INMS) that will sample Saturn’s atmosphere and reconfigures systems for real-time data transmission at 27 kilobits per second (3.4 kilobytes per second). Final, real-time relay of data begins 4:37 am EDT 1:37 am PDT
3:22 am EDT (12:22 am PDT) High above Saturn, Cassini crosses the orbital distance of the F ring (outermost of the main rings) for the last time
6:31 am EDT (3:31 am PDT) Atmospheric entry begins; thrusters firing at 10% of capacity 7:54 am EDT (4:54 am PDT)
6:32 am EDT (3:32 am PDT) Thrusters at 100% of capacity; high-gain antenna begins to point away from Earth, leading to loss of signal 7:55 am EDT (4:55 am PDT)

Tabela je preuzeta sa: https://saturn.jpl.nasa.gov/mission/grand-finale/cassini-end-of-mission-timeline/

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s