Planete i jesen 2017

Na pragu smo sledećeg godišnjeg doba – jeseni. Taj prag predstavlja prividni susret Sunca i nebeskog ekvatora (ekvator na Zemlji projektovan na nebesku sferu). U trenutku kada Sunce u svom prividnom kretanju naiđe na nebeski ekvator i preseče ga, iz pravca severa ka jugu, počinje jesen.

Početak i kraj jeseni 2017

Kod nas ove godine jesen stiže 22. septembra u 22:01 h, a završava se 21. decembra u 17:27 h. Međutim, može da se dogodii da se početak jeseni odloži i za 24. septembar, ali i da početak bude 22. septembra. Istovremeno na južnoj zemljinoj polulopti počinje proleće.

Ekvinocij i solsticij

Ravnodnevnica ili ekvinocij se javlja dva puta godišnje i označava početak proleća ili početak jeseni – prolećni i jesenji ekvinocij. Sunce tada izlazi tačno na istoku, a zalazi tačno na zapadu.Takođe postoje letnji i zimski solsticaj, odnosno početak leta i zime kada je Sunce najviše na nebu i dan najduži, odnosno kada je Sunce najniže na nebu i kada je dan najkraći.

U trenutku ekvinocija Sunčevi zraci padaju pod pravim uglom u odnosu na Zemljin ekvator i na taj način sunčeva svetlost ravnomerno obasjava čitavu planetu. Na taj način se obezbeđuje da trajanje dana i noći tog dana bude skoro jednako, odnosno približno po 12 sati. Približno jer zbog prelamanja svetlosti kroz Zemljinu atmosferu nisko na horizontu ipak imamo malo više dnevne svetlosti, odnosno vidimo Sunce a da se ono još uvek nije pojavilo iznad horizonta.

Izvor: wikipedia

 

Jesen počinje kada se Sunce nađe u tzv. omega tački, a proleće kada je Sunce u gama tački.

Ilustracija kako Sunčevi zraci padaju na Zemlju na dan jesenjeg ekvinocija:

Jesenji ekvinocij (izvor: http://www.timeanddate.com)

U trenutku početka jeseni Sunce će grejati suprotnu stranu planete od nas, a Mesec će biti prividno u njegovoj blizini na nebu.

Trenutak početka jeseni – foto: timeanddate.com

Ono što je posebno zanimljivo je “okolina” Sunca na nebu. Sa jedne strane u sazvežđu Lav nalaze se Venera, Merkur i Mars, a sa druge u sazvežđu Devica Mesec i Jupiter.

Okolina Sunca u trenutku početka proleća – foto: Stellarium

Ukoliko ustajete rano, pre izlaska Sunca imate retku priliku da posmatrate planetu Merkur, jer je ona uglavnom zaklonjena Sunčevom svetlošću i lepo je iskoristiti ovu priliku. Pre izlaska Sunca videćete sjajnu Veneru i bledunjavi Mars. Merkur će biti prividno sjajniji od Marsa.

Pre izlaska Sunca – foto: Stellarium

Još oko dve nedelje ćemo moći nakon zalaska Sunca da posmatramo Jupiter, tako da će na večernjem nebu ostati samo Saturn.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s