Zahvaljujem se Bratislavu Ćurčiću za ove neverovatne astrofotografije južnog neba, iznad Australije, koje je podelio sa nama. Inače, Bratislav se bavi pravljenjem teleskopa već 30 godina, a rezultati su jasni.

Evo podataka o slikama koje je Bratislav napisao (kliknite na slike):

Corona Australis je slikana pravljenim astrografom tipa Companar (nazvanom po pronalazacu Klaas Compaan-u) D=132mm, f=330mm. CCD kamera koriscena je QHY-8 (“one shot color” tipa), ukupna ekspozicija oko 100 minuta (kombinovano 10 sub-ekspozicija od 10minuta svaka). Ova maglina je manje poznata jer je vrlo tamna i velika pa se tesko slika amaterskim instrumentima. Inspiracija je potekla od legendarnog astro-fotografa Dejvida Malina sa AAO (http://www.aao.gov.au/images/captions/uks037a.html).
Slikano za vreme astro-izleta na jezero Glenmaggie u centralnoj Viktoriji, Australija pocetkom juna 2011 (to je ovde zima!!! Ali temperature su se “samo” spustile do +3, svejedno sam se umotao u svu cebad koju sam imao ):

Bratislav Ćurčić - Corona Australis nebula

Kuglasto zvezdano jato Omega Centauri254/1370 Njutn, QHY-8 CCD, ekspozicije oko pola sata (10x3min). Slikano iz mog dvorista, 10-ak km od centra Melburna (grad od skoro 4.5 miliona):

Bratislav Ćurčić - zvezdano jato Omega Centauri

Eta Carinae (Eta je narandzasta zvezda u samom centru slike). Ako pazljivije zagledate videcete sok talase (shock waves) od eksplozije, desno od “kljucaonice” (keyhole).
Ova maglina je inace veca od M42, i mozete provesti citavo vece istrazujuci detalje u njoj sa ili bez filtra (Ultra High Contrast, OIII ili slicno). U Dobsonu od 60cm i navise izgleda bolje i detaljnije nego bilo koja slika (osim Habla naravno)

Opet Njutn 254/1370 sa QHY-8 CCD iz bezmalo centra Melburna !

Branislav Ćurčić - Eta Carinae