Hablova Tarantula za 22. godišnjicu

Slika koja je oduševila sve ljubitelje astronomije u proteklih nekoliko dana je Hablova neverovatno detaljna slika magline Tarantula ili 30 Doradus koja se nalazi u Velikom Magelanovom Oblaku (VMO) koji je vidljiv golim okom sa južne polulopte, dok je Tarantula vidljiva već preko dvogleda.

VMO je jedna od patuljastih galaksija satelita naše galaksije Mlečni Put. Ima nepravilan oblik koji je posledica gravitacionog delovanja naše galaksije, čiji će deo u budućnosti i postati. Udaljena je od nas oko 170 000 svetlosnih godina.

Maglina Tarantula je veoma bogata prašinom i gasovima, pa samim  tim i mladim zvezdama koje je čine dovoljno sjajnom da je možemo posmatrati dvogledom…ali samo sa južne populopne, nažalost. Ove zvezde, od kojih su neke masivne, tople i pripadaju tipu plavih džinova emitovanjem ultraljubičaste svetlosti obasjavaju maglinu i daju joj boje koje vidimo na slici.

Ova slika je objavljena povodom 22 godine funkcionisanja svemirskog teleskopa Habl. Fotografuju u mnogo većoj rezoluciji, gde možete bolje videti pojedine detalje, pogledajte >>>>ovde. Habl je lansiran 24. aprila 1990. godine.

Maglina Tarantula - foto: Habl

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s