Dok je obavljala redovne poslove NASA-ina letelica STEREO B je slučajno snimila eksploziju nove. Baš kao i supernova, nova je stadijum u životu jedne zvezde.

Nova Sagittarii 2012 je snimana od 20 – 24. aprila i za to vreme dostigla magnitudu od 8,5. To još uvek nije dovoljno da se vidi golim okom. Nije poznato još uvek koliko je ova nova daleko od nas, ali je sigurno da ne predstavlja nikakvu pretnju.

Nova Sagittarii 2012 - foto:STEREO/SECCHI/NASA/NRL

Astronomi su dali ime nova ovom događaju zbog toga što im se to ime činilo prikladnim za zvezdu koja je nova na nebu, odnosno zvezda koju ljudi do sada nisu videli. Međutim, daleko je od istine da je ta zvezda nova, jer je u pitanju veoma stara zvezda.

Obično nova nastaje u dvojnom sistemu zvezda od kojih je jedna beli patuljak. Teško je pri nastanku dvojnog sistema obe zvezde budu iste mase, pa iz tog razloga jedna od njih ranije okonča svoj životni vek i postane beli patuljak, koji nastaje kada zvezde male ili srednje mase stignu na kraj svog životnog veka. Baš kao što će završiti naše Sunce. Na sledećem linku možete pročitati ukratko o životnom putu našeg Sunca >>>>link.

Beli patuljak, rotirajući oko mlađe zvezde (koja je u glavnom nizu ili u fazi crvenog džina) svojom gravitacijom “krade” materijal sa površine ove zvezde.  Nakon određenog vremena “ukradeni” materijal na površini belog patuljka postaje sve topliji i gušći i kada napokon dostigne temperaturu na kojoj dolazi do fuzije vodonika u helujm tada dolazi do bljeska koji traje relativno kratko, od nekoliko dana pa i do nekoliko meseci, ali je nekada spektakularan za nas na Zemlji.

Nove karakteriše nagla promena sjaja za 8 do 15 magnituda, ali nekda se i ove granice pomeraju. Neke nove se ponavljaju, a većina periodičnih potiče od dvojnih zvezda.

Sledi video koji je napravila NASA-ina letelica od 20 – 24. aprila, gde se sa strane vidi i materijal izbačen sa Sunca, što dodatno snimak čini živopisnijim. Trajanje 19 sekundi.

Promena magnitude ove nove:

Promena magnitude Nove Sagittarii 2012 - foto: NASA/STEREO