Tročasovno astronomsko posmatranje

Sinoć sam slučajno primetio da na vidiku nema oblaka, od severa do juga i od istoka do zapada. Bukvalno, broj oblaka jednako nula. Bez previše razmišljanja okrećem telefon i dogovaram se sa bratom da napravimo jedno astronomsko posmatranje. Prijalo bi posmatranje na kome ne bi morali da pokazujemo drugima nebeske objekte (mislim konkretno na aktivnosti AD Bora), već da posmatramo ono šta mi želimo. Odavno nismo imali priliku za to.

Pakujem opremu oko 20:30 i krećem. Supruga je ostala sama da “ratuje” sa klincem, pa sam požurio dok se nije predomislila. 🙂 Međutim, mlađi brat kao i svaki mlađi brat mora da kasni, pa je tako bilo i ovog puta. 🙂 Kad je napokon rešio da krene, upalio sam auto i krenuo po njega. Vozili smo do lokacije koja je udaljena nekoliko kilometara od grada, zatim postavljanje opreme i odluka da posmatramo M-ove. Saturn i Mars smo jednostavno ostavili za četvrtak kada u saradnji sa jednom osnovnom školom u prigradskom naselju organizujemo astronomsko veče za mališane.

I ranije smo posmatrali na ovoj lokaciji, ali je ovog puta nebo jednostavno bilo fenomenalno, kristalno čisto. Mlečni put se jasno prostirao u blagom luku preko čitavog neba, dok su se sazvežđa teško prepoznavala od broja vidljivih zvezda.Čak smo neko vreme i posmatrali samo zvezde u Mlečnom putu koje se u okularu videle toliko da ih je nemoguće prebrojati.

Prvo sazvežđe koje nam je zapalo za oko je Škorpija i tako okrećemo teleskop. Odmah pored crvenkaste zvezde Antares nalazimo zbijeno jato zvezda M4, a zatim malo iznad u okularu od 25 mm posmatramo i M80, takođe zbijeno jato zvezda. Ova jata su dominirala na ovom posmatranju. S obzirom da još uvek nije bio potpuni mrak nismo ih ni videli u punom sjaju.

Baz posebnog plana posmatranja okrećemo teleskop prema sazvežđu Labud i nalazimo otvoreno jato M29, koje nije posebno zanimljivo, a nakon toga i M39.

Zatim smo se setili da će galaksija Sombrero uskoro zaći ispod zapadnog horizonta, pa smo požurili da je nađemo. Pogled je sada u pravcu savežđa Device i sa malo poteškoća nalazimo Sombrero. Teže nalazimo objekte jer smo bili lenji da kupimo bateriju za red dot tražioc već smo koristili klasičan sa uvećanjem što je zahtevalo veće lomatanje oko teleskopa, odnosno dosta je napornije tražiti objekte klasičnim tražiocem.

Sombrero ili M104, galaksija koja je jedna od najpopularnijih među amaterskim astrofotografima se vidi fenomenalno u okularu od 10 mm (baš kao na slici, ali sa malo manje oštrine). Sjajno jezgro oko koga se jasno vidi disk galaksije za koji znamo da je bogat prašinom. Malo iznad je bio Saturn, ali smo ostavili za četvrtak.

Sazvežđe Stelac je već dovoljno visoko, tako da teleskop postavljamo u pravcu M8 ili Lagoon Nebula. Odlično se vidi, baš kao i M20 ili Trifid nebula iznad nje, zajedno sa zvezdanim jatom M21. Ovo sazvežđe je prepuno raznih nebeskih objekata, kao i njegova okolina, pa smo rešili da potražimo još nekolio baš tu.

U blizini je i otvoreno jato M23 sa velikim brojem zvezda sličnog sjaja. Nakon toga gledamo u pravcu sazvežđa Zmija (Serpens) i krećemo od prelepe Eagle nebula ili M16. Međutim, kao i sve ostalo, njena lepota dolazi do izražaja tek na astrofotografijama.  Zatim redom Omega nebula (M17) u Strelcu, kao i otvoreno jato M18 i oblak zvezda M24.

Iznad, u sazveđu Štit (Scutum) nalazimo zvezdano jato Wild Duck (M11) i jato M26., a zatim se opet na kratko vraćamo na sazvežđe Strelac.

Odmah pored zvezde Kaus Borealis u sazvežđu Strelac se nalaze dva zbijena jata M22 i M28 koji se veoma lako nalaze. U ovom sazvežđu postoji još gomila objekta za posmatranje, ali smo rešili da pogledamo i sazvežđe Lira i potražimo Ring nebulu (M57). Ona se u okularu od 25 mm skoro i ne razlikuje od okolnih zvezda, dok se u okularu od 10 mm lepo vidi prsten.

Već je prošla ponoć, ali smo rešili da pogledamo još galaksiju Andromedu (M31) koja tek što je izašla iznad istočnog horizonta. Kao i uvek, njeno jezgro se odlično vidi. Tu je i njen pratilac M110, poslednji na spisku Mesijeovih objekata. Slučajno se poklopilo sa našim poslednjim objektom za to veče. 🙂

Sigurno je da sam više objekata koje smo posmatrali zaboravio da pomenem, ali nebitno. Bilo bi bezveze da smo ovakvo veče, sa fenomenalnim posmatračkim uslovima, preskočili.

Nažalost, samo sam ja video sjajan bolid koji je zasvetleo na dve sekunde. Kretao se iz pravca zapada ka istoku. Boja mu je bila nekako crvenkasto-narandžasta. Gotovo je sigurno da je potpuno izgoreo u atmosferi.

Vedro nebo!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s